
Terugblik 2024: John Smits
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: fractievolger John Smits, hij blikt terug op de onrust in het buitengebied.
Onrust in het buitengebied
Waar het landelijk gebied normaal borg staat voor rust en ruimte, werd het in 2024 juist het tegenovergestelde. Onrust vanwege de wolf, de aankomende beëindigingsregelingen voor de veehouderij en gebrek aan regie door het Ministerie door het schrappen van het NPLG. Geen heldere criteria voor de honderden agrarische bedrijven om door te kunnen gaan, wel enige duidelijkheid over de subsidiemogelijkheden om te stoppen.
De Foodvalley heeft bijzondere aandacht van het Ministerie LVVN. In deze regio zijn Ede en Barneveld nadrukkelijk vertegenwoordigd. De gemeente Ede staat met 77 LBV en LBV+ aanvragen landelijk gezien op de 2e plaats. Of dit ook echt betekent dat deze bedrijven stoppen wordt pas duidelijk in 2025, maar naar alle waarschijnlijkheid zal een groot aantal dit werkelijk doen. De eerste gevolgen zijn al zichtbaar: er worden al stalgebouwen gesloopt. De échte gevolgen moeten zich echter nog tonen. De ChristenUnie is daar bezorgd over.
De wethouder heeft aangegeven dat de gemeente zich goed heeft voorbereid om alle aanvragen zo goed mogelijk te ondersteunen met advies. Dat betreft vooral de wijzigingen die ook op de stoppende bedrijven kan spelen, waarbij ook ruimte wordt geboden voor het wijzigen van de bedrijfsvoering, maar vooral de realisatie van nieuwe woningen op het erf (via erfdelen) zal nog veel ambtelijke inzet vergen.
De ChristenUnie heeft gevraagd om ten behoeve van het buitengebied beleid te ontwikkelen, al kan dat nog wel even duren.
Andere zichtbare ontwikkelingen zijn het vestigen van boomkwekerijen, bollen- of lelieteelt. Maar ook ‘verpaarding’ van het buitengebied is zichtbaar. Deze ontwikkelingen zijn niet goed voor de blijvende agrarische bedrijven die juist op zoek zijn naar meer grond om te kunnen extensiveren. Tegelijkertijd zijn deze wél economisch aantrekkelijk voor de grondeigenaren. De ChristenUnie heeft gevraagd om ten behoeve van het buitengebied beleid te ontwikkelen, al kan dat nog wel even duren. De ‘problematiek’ wordt ook door de provincie gezien en herkend door het Ministerie.
Terugblikkend op 2024 kunnen wij constateren dat er omvangrijke veranderingen in het buitengebied aankomen. Wij zijn ongerust voor de sociale gevolgen en houden de vinger aan de pols.