
Terugblik 2024: Jan Willem Middelesch
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: raadslid Jan Willem Middelesch. Hij blikt terug op de oude vuilstort op de Goudsberg, de herinrichting van de Zeeheldenbuurt en het gebruik van wegwerpbekers in het raadhuis.
Gebiedsontwikkeling & oude vuilstort Goudsberg
In 2023 hebben wij aandacht gevraagd voor de oude vuilstort op de Goudsberg, nadat wij erop werden gewezen dat daar allerlei puin lag. In reactie op de raadsvragen die ik toen heb gesteld, gaf het college onder andere aan dat het gebied nog eens door de omgevingsdienst is geïnspecteerd. Naar aanleiding is een vervolgonderzoek gestart. Ondertussen werd in onze Edese gemeenteraad de gebiedsontwikkeling besproken. Deze gebiedsontwikkeling op de Goudsberg is gericht op revitalisatie van het recreatiecentrum De Goudsberg, inclusief de Muur van Mussert. Ook is er aandacht voor het direct omliggende gebied. Het college gaf aan de voormalige vuilstort hier niet in te betrekken, omdat deze zich op afstand aan de overkant van de Hessenweg bevindt. Bij de besluitvormende vergadering op 13 juni hebben we door middel van een motie gevraagd om na te gaan of de voormalige vuilstort op de Goudsberg een plek kan krijgen in de verdere gebiedsontwikkeling en daarbij in kaart te brengen wat hiervoor wat betreft inzet en financiën nodig is. Deze motie is aangenomen. Datzelfde geldt voor een motie waarin we vroegen om de raad te informeren over de financiële haalbaarheid van de gebiedsontwikkeling.
In reactie op de mondelinge vragen heeft het college onder andere aangegeven dat bij dit uitgebreide onderzoek wél asbest is aangetroffen en ook bijvoorbeeld zware metalen. Dat is reden om het betreffende gebied af te sluiten.
In de laatste besluitvormende vergadering van het jaar (op 19 december) heb ik nog mondelinge vragen gesteld, deze keer naar aanleiding van een memo van het college waarin de resultaten van het eerdergenoemde onderzoek werden gedeeld. In reactie op de mondelinge vragen heeft het college onder andere aangegeven dat bij dit uitgebreide onderzoek wél asbest is aangetroffen en ook bijvoorbeeld zware metalen. Dat is reden om het betreffende gebied af te sluiten. Er is geen reden om aan te nemen dat de risico's tijdens de afsluiting - die wordt betaald door de provincie Gelderland - zullen toenemen. Over verdere kosten van de te nemen maatregelen is nog geen onderbouwing, het college kan die kosten op dit moment niet concreet maken. Ook komt het college op een later moment nog terug op de situatie op vergelijkbare locaties in de gemeente Ede. Op die locaties wordt in 2025 een risico-inventarisatie uitgevoerd.
Herinrichting Zeeheldenbuurt
In juni 2024 waren Niek van den Brink en ik bij een aantal bewoners van de Zeeheldenbuurt, naar aanleiding van de plannen voor de herinrichting van deze buurt. Deze bewoners – en de Vereniging Zeeheldenbuurt – gaven aan niet tevreden te zijn met het proces en hun participatie. Ook waren zij niet tevreden met het uiteindelijke plan. Wij hebben een prettig gesprek met hen gevoerd en vervolgens een ronde met hen door de buurt gelopen. Naar aanleiding daarvan hebben we – samen met VVD Ede – raadsvragen gesteld. In de beantwoording van deze raadsvragen geeft het college onder ander aan van mening te zijn dat bewoners van de Zeeheldenbuurt voldoende zijn betrokken en dat door hen geuite zorgen zoveel als mogelijk in het plan zijn verwerkt. Bij de behandeling van de Perspectiefnota op 11 juli hebben wij een motie van GroenLinks, die vroeg om een extra participatieronde met bewoners van de Zeeheldenbuurt, mede ingediend. Het college heeft hier uitvoering aan gegeven en in een memo een en ander hierover teruggekoppeld. Op 14 november heb ik naar aanleiding van dit memo gevraagd om een informatieve sessie, met het verzoek aan het projectteam om ons mee te nemen in de afwegingen die zijn gemaakt bij het ontwerp. Dit ook met oog op geplande herinrichtingen van andere wijken. Deze informatieve sessie vindt begin 2025 plaats.
Het gebruik van plastic wegwerpbekers is sinds 1 januari 2024 verboden, maar de gemeente Ede gebruikte ondanks het verbod nog steeds wegwerpbekers.
Wegwerpbekers in het raadhuis
“Bijna overal is de verboden wegwerpbeker allang verleden tijd, maar op dit gemeentehuis hebben ze ’m nog gewoon” [1] en “In het Edese gemeentehuis worden nog steeds plastic wegwerpbekers gebruikt, terwijl dat niet meer mag” [2]; twee koppen van mediaberichten naar aanleiding van onze raadsvragen over het gebruik van wegwerpbekers in het Edese raadhuis. Het gebruik van plastic wegwerpbekers is sinds 1 januari 2024 verboden, maar de gemeente Ede gebruikte ondanks het verbod nog steeds wegwerpbekers, zowel voor medewerkers als voor bezoekers. Extra reden om raadsvragen te stellen was een bezoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan de gemeente Ede. Lange tijd is op dit verbod niet gehandhaafd, maar inmiddels zijn inspecteurs begonnen met de controle op het gebruik van wegwerpbekers op kantoren. De ILT geeft in eerste instantie een waarschuwing. Uit de beantwoording van het college blijkt dat ook de gemeente Ede een waarschuwing heeft gekregen van de ILT. Ook geeft het college aan te werken aan een alternatief voor het gebruik van wegwerpplastic. En met resultaat: inmiddels staan in het raadhuis mokken bij de koffieautomaten.