
Terugblik 2024: Daan Weststrate
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: raadslid Daan Weststrate. Hij blikt ondere andere terug op de veiligheid op de rotonde Veenderweg/Klaphekweg en de start van de verkabeling, waarmee is begonnen met het ondergronds aanleggen van de hoogspanningskabels.
Aandacht voor veiligheid op de rotonde Veenderweg/Klaphekweg
In februari vonden er in twee weken tijd drie ongelukken plaats op de rotonde Veenderweg/Klaphekweg. In alle drie de gevallen betroffen dit fietsers die in aanrijding kwamen met een auto, met nare gevolgen voor alle betrokkenen. Reden voor mij om hier in het vragenuurtje van 1 februari aandacht voor te vragen d.m.v. mondelinge vragen in het vragenuurtje. Kern van mijn vragen was: vorig jaar gaf het college aan dat er op dat moment geen aanleiding was om de verkeerssituatie op de rotonde Klaphekweg/Veenderweg te verbeteren. Hoe kijkt het college - met de kennis van nu - naar de verkeerssituatie op en rond de rotonde i.r.t. de recente ongevallen? Gaat het college n.a.v. de ongevallen en de reacties die losgekomen zijn iets aan deze verkeerssituatie doen? Is het college bereid om voor de korte termijn maatregelen te nemen bijv. door het plaatsen van attentieborden? De portefeuillehouder reageerde namens het college: ‘Ingrijpende wijzigingen op deze rotonde zijn niet snel te realiseren en kosten veel geld. Maar voor de korte termijn niets doen is voor omwonenden en de weggebruikers van deze rotonde erg onbevredigend’. Als ik de reactie van het college hoor, snap ik heel goed dat het vanuit vakkundigheid te zeggen dat er eigenlijk niets te doen is aan deze verkeersituatie maar ik ben erg blij dat de wethouder vooral ook kijkt naar de onrust en naar het aantal ongevallen in de afgelopen tijd dat u toch genegen bent om de attentieborden te plaatsen. We kijken er naar uit en we hopen natuurlijk dat het een positief effect heeft op de verkeersveiligheid van deze situatie. En de attentieborden hangen er nu al weer een jaar.
Vragen over beheer onbeheerde voertuigen op de openbare weg
Zaterdagmiddag 4 mei woedde er brand in een leegstaande bestelwagen die al geruime tijd geparkeerd stond aan de Noorder Parallelweg in Ede. Het voertuig heeft al langere tijd onbeheerd op verschillende plekken gestaan. Reden voor mij om hierover vragen aan het college te stellen. Sinds kort hing er een rood-wit afzetlint van de politie aan de auto. De politie legt in enkele reacties op de Facebook-pagina van de Ede Stad uit dat dit is gebeurd ‘om te laten zien dat zij dit voertuig hebben gezien en uitzoeken of deze gestolen is, gekeken hebben of deze op een plek geparkeerd staat waar dat niet mag, en of deze nog een eigenaar heeft’. De politie vermeldde als de auto nog een eigenaar heeft, zij er niets mee kunnen en het dan aan de gemeente is om het voertuig te verwijderen als er sprake is van een autowrak. Is dat niet het geval? Dan mag niemand aan de auto komen. Dat zijn nou eenmaal de ‘spel’regels waar we aan gebonden zijn. Buurtbewoners hebben al in maart aangegeven diverse keren melding te hebben gedaan van dit voertuig in de straat / in de wijk, maar zowel de politie als de gemeente hebben hierop geen actie ondernomen.
Gemeenteraad meldt zich aan voor de Quickscan Lokale Democratie
De gemeenteraad Ede heeft tijdens de besluitvormende vergadering van 11 juli 2024 op mijn initiatief ingestemd met de aanmelding voor de Quickscan Lokale Democratie. Hiervoor had ik een motie ingediend bij de Perspectiefnota, het voorbereidende document op de Begroting voor 2025. Deze motie van de ChristenUnie werd mede ingediend door DPE, FVD, GL en PvdA en werd aangenomen.
Ik ben trots om een steentje bij te dragen aan deze lokale democratie maar wordt dit wel door iedereen hetzelfde ervaren?
De Quickscan Lokale Democratie is een instrument om een 'foto' te maken van de lokale democratie. Raadsleden, collegeleden, inwoners en ambtenaren worden bevraagd aan de hand van een online vragenlijst over hoe ze kijken naar hun lokale democratie. Het gaat vooral om de samenwerking: intern bij de gemeente, maar ook tussen de gemeente en inwoners. In de achterliggende jaren zijn er diverse grote dossiers door de gemeenteraad behandeld waar er best wel het een en ander over te doen is geweest. Deze gratis tool, die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten gratis ter beschikking wordt gesteld, is een mooi instrument om vanuit verschillende perspectieven te reflecteren hoe het nu gesteld is in onze gemeente Ede met de lokale democratie. Ik ben trots om een steentje bij te dragen aan deze lokale democratie maar wordt dit wel door iedereen hetzelfde ervaren? Voor mij is het belangrijk om van binnenuit initiatief te nemen om te bezien hoe het er door de verschillende betrokkenen aangekeken wordt tegen de lokale democratie in onze gemeente; gelukkig denkt een grote meerderheid in de gemeenteraad er ook zo over en heeft ingestemd met de motie om ons hiervoor aan te melden en hieraan medewerking te verlenen. De Quickscan kan een prima startpunt zijn om met alle betrokkenen te werken aan een nog beter lokaal democratisch samenspel.
We zijn er bijna.... maar nog niet helemaal
Vrijdag 18 oktober 2024 was een memorabel moment. Samen met collega-raadslid Bart Omlo (VVD) was ik aanwezig bij de viering van de start van de verkabeling, het ondergronds aanleggen van de hoogspanningskabels. Voordat ikzelf in 2014 als raadslid mij bezig ging houden met de verkabeling, hebben mijn voorgangers van ChristenUnie Ede zich hiervoor hard gemaakt. In 2015 heb ik tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2016-2019 een motie ingediend om de benodigde dekking te regelen. Vanaf die tijd zijn we gezamenlijk als VVD Ede en ChristenUnie Ede hier op blijven hameren, vragen stellen bij vertraging, onduidelijkheden laten wegnemen richting omwonenden en informatie verstrekken over planning, voorgenomen tracé en informatiebijeenkomsten. Ondertussen maakten we kennis met zoiets als de netcongestie, de uitbreiding en ook de verzwaring van de kabels, etc. etc. In eerste instantie gaf deze vertraging teleurstelling; als er van uitstel maar geen afstel kwam... Nu weten we wel beter: het is maar goed dat Liander en Gemeente Ede e.e.a. hebben gecombineerd zodat de hele boel niet twee keer open zou moeten. Nu liggen er straks meteen extra grote en zware kabels onder de grond en is er ook meteen meer ruimte op het elektriciteitsnet. Twee grote vliegen in een klap.
Vrijdag 18 oktober was het dan eindelijk zo ver: het officiële startsein om de verkabeling te starten! En dat was een feestje waard!
Wat er nu verder gaat gebeuren? Tussen elektriciteitsstations Ede en Frankeneng worden hoogspanningsmasten verwijderd. Daarnaast wordt het hoogspanningsnet verzwaard door een nieuw elektriciteitsstation te bouwen aan de Radonstraat en wordt gezocht naar een nieuw station op bedrijventerrein Frankeneng. Ook wordt elektriciteitsstation Ede aan de Knuttelweg vernieuwd en uitgebreid. Vrijdag 18 oktober was het dan eindelijk zo ver: het officiële startsein om de verkabeling te starten! Een verzwaring van het net voor de gemeente Ede en tegelijk de kabels de grond in. Fantastisch! We zijn er zeker nog niet maar er is wel een hele grote stap gezet in de goede richting. En dat was een feestje waard!