
Terugblik 2024: Annemiek Stam
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: raadslid Annemiek Stam. Zij blikt onder andere terug op de sociale cohesie in onze gemeente en op de bespreking van de cultuurvisie.
Opmerkzaamheid en dankbaarheid
Als raadslid komen er ongelofelijk veel onderwerpen voorbij waar je voortdurend een afweging maakt of bijsturing gewenst is. Of dat je ergens extra aandacht voor wil vragen. We lezen alle stukken die er zijn maar hebben ook allerlei contacten met inwoners. Als fractie hebben we alle wijken en dorpen onder elkaar verdeeld. Ik heb extra aandacht voor Ederveen en Veldhuizen. Even een voorbeeld van opmerkzaamheid die van je wordt gevraagd als raadslid: Ik las in de programmabegroting dat het college geld ging reserveren voor een nieuwe keuken in buurthuis de Zicht in Ederveen. Ik bel dan even met het wijkcentrum en de belangenvereniging om toelichting vanuit hun. Dan krijg je het verhaal achter de cijfers te horen en blijken er een paar haken en ogen te zijn. Zowel in de bespreking in de raadzaal als in contact met de verantwoordelijke wethouder heb ik daar vervolgens aandacht voor gevraagd. Met als gevolg dat de afspraken beter zijn geworden en er tevredenheid is bij meerdere partijen. Dat zijn mooie momenten om zo te ervaren dat je een schakeltje kan zijn tussen burger en overheid. Als fractie zijn we ook erg dankbaar hoe het college voortvarend zijn verantwoordelijkheid neemt rondom de opvang van vluchtelingen. Zowel in de zorgvuldige herplaatsing van alle Oekraïners die eerst in Harskamp verbleven als de noodopvang aan de Galvanistraat en in Deelen. Ook nu het kabinet zo heen en weer beweegt rondom de spreidingswet blijft Ede de verantwoordelijkheid ten volle nemen. Dat en meer stemt ons dankbaar.
Voorzitten raadsvergaderingen
Iedere raadsperiode worden er raadsleden gevraagd om vergadervoorzitter te zijn. Als we besluiten nemen en stemmen is de burgemeester voorzitter. Maar bij informatieve vergaderingen en debatten zijn dat raadsleden. Sinds 2022 ben ik ook vergadervoorzitter. Ook Daan Westrate uit onze fractie is vergadervoorzitter. Ondersteund door de griffie ben je dan een soort spelverdeler van het debat, bewaker van de tijd en gastvrouw van het debat. Een mooie rol waar genoeg te leren valt. Voorafgaand aan de vergadering ontvang je een instructie over het doel van de vergadering en wordt je zo nodig bij gepraat door de betrokken ambtenaren. Dat doel hou je in het debat voor ogen.
We zien dat er in Ede veel is verbeterd in de afgelopen jaren rondom samenwerking bij zorgvragen. En dat willen we zo behouden.
Omzien naar elkaar
Wist u dat Ede op nummer 1 staat als het gaat om sociale cohesie? Mensen voelen zich verbonden met elkaar en er zijn ook veel initiatieven en organisaties die daar een bijdrage aan leveren. In Ede wordt er in verhouding tot de rest van het land goed naar elkaar omgekeken en doet bijna de helft van onze inwoners vrijwilligerswerk. In november / december hebben we met elkaar gedebatteerd over de nieuwe visie voor het sociaal domein. Deze visie moet meegaan tot 2040 dus het is een belangrijk basisdocument die bepalend gaat zijn voor beleidskeuzes en het geldbesteding Hierbij gaat het over alle vormen van zorg. Van welzijnsactiviteiten tot intensieve zorgvragen. Het is een visie waarin we ons goed konden vinden want het drijft ons als samenleving weer in elkaars armen en dat vinden we een groot goed. Omzien naar elkaar is iets wat we zo min mogelijk moeten uit besteden maar met elkaar mogen vormgeven waar mogelijk. Dat we daarbij uit solidariteit ongelijk investeren zodat iedereen gelijke kansen krijgt is een keuze die we toejuichen. Wel hebben we twee moties ingebracht en één amendement mede ingediend om de uitwerking van de visie te verbeteren. Het amendement ging over het verminderen van de regeldruk rondom zorgindicaties. In een motie hebben we gevraagd om er bij de uitwerking van subsidieregelingen voor te zorgen dat organisaties met elkaar gaan samenwerken rondom hulpvragen in plaats van met elkaar moeten concurreren om de financiering ‘te winnen’. Want bij aanbestedingen krijgt slechts één organisatie het geld. We zien dat er in Ede veel is verbeterd in de afgelopen jaren rondom samenwerking bij zorgvragen. En dat willen we zo behouden. Ook als er bezuinigd moet worden. In een andere aangenomen motie hebben we gevraagd om samen met alle organisaties en scholen die vrijwillige inzet van jongeren stimuleren en mogelijk maken te kijken hoe dit kan worden doorgezet als de subsidie voor Maatschappelijke Dienst Tijd minder wordt. Met de vergrijzing gaan we jongeren nog meer nodig krijgen en voor vrijwilligerswerk geldt doorgaans jong geleerd is oud gedaan.
Door extra aandachtspunten in de cultuurvisie willen we de kleinschalige maar héél relevante culturele uitingen ondersteunen.
Cultuurvisie
Een ander groot visiedocument is de cultuurvisie. Hierin staat verwoord welke ambities Ede heeft op het gebeid van kunst en cultuur. Vanuit deze visie wordt het cultuurbeleid gemaakt tot aan 2040. In deze visie heeft het college gekozen voor cultuurbeleid dat bijdraagt aan het vestigingsklimaat, bijdrage aan makers klimaat, inzet op cultuurparticipatie en cultuureducatie continueert. Wij misten nog richting in de visie en waren bang dat deze visie nog teveel ruimte liet voor keuzes die niet de onze zouden zijn. Door een aangenomen amendement hebben we nog mooie aandachtspunten kunnen toevoegen aan de visie. Dit zijn:
- Creëren van een toekomstbestendig perspectief voor kleine culturele verenigingen zoals koren en muziekverenigingen
- Inzetten op ondersteuning van kleinschalige particuliere culturele initiatieven
- Verkennen van mogelijkheden voor meerjarige subsidies voor kleinschalige lokale initiatieven
- Actie ophalen van de cultuurbehoefte in dorpen en de inhoud daarop afstemmen
- Stimuleren van het ‘makersklimaat’ door te ondersteunen in de vraag naar betaalbare en toegankelijke atelierruimtes.
Door deze extra aandachtspunten willen we de kleinschalige maar heel relevante culturele uitingen ondersteunen.