
Terugblik 2024: Niek van den Brink
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: raadslid Niek van den Brink. Hij blikt terug op het buurten bij buurthuizen, op groene wijken en het zorgen voor meer fietsgebruik.
Buurten bij buurthuizen
Deze raadsperiode heb ik voor het eerst het onderwerp ‘Wijken en Welzijn’ in mijn portefeuille. Een mooi onderwerp dat ik samen met Annemiek Stam mag oppakken. In 2024 hebben we stilgestaan bij de rol van buurt- wijk- en dorpshuizen als het gaat om ontmoeten en verbinden. We zijn gaan toeren langs de vele buurt- wijk en dorpshuizen die onze gemeente rijk is onder de naam ‘buurten bij buurthuizen’. We zijn in Ede Zuid geweest, inEderveen, Lunteren en Ede West. Op mooie plekken waar veel gebeurt en veel georganiseerd wordt. Veel buurthuizen hebben gelukkig voldoende vrijwilligers (al kunnen ze altijd meer handen gebruiken). Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn. We zijn gezegend met een gemeente waar mensen naar elkaar om willen zien en de handen uit de mouwe steken. Het is ontzettend waardevol dat er plekken zijn in onze gemeente waar je naar toe kan voor een leuke activiteit, een luisterend oor of een heerlijke maaltijd. Buurthuizen zijn mooie plekken van ontmoeting en verbinding. Voor mensen die eenzaam zijn, maar óók voor mensen die elkaar willen opzoeken en gewoon leuke dingen willen doen. Ik heb genoten van de vele mooie initiatieven. Waar de samenleving zelf in actie komt en niet alleen maar achtoverleunt, leunend op de overheid. Het blijft een uitdaging om te innoveren, jongeren te bereiken en zichtbaar te maken wat er allemaal gebeurt. Daar wensen we de verschillende buurthuizen heel veel succes bij!
Groene wijken met 3-30-300
In november 2022 is de motie 3-30-300 met ruime meerderheid aangenomen in de raad, met de vraag aan het college om de 3-30-300 regel op te nemen in de visie openbare ruimte. De vuistregel 3-30-300 staat voor: zicht op 3 bomen vanuit je woning, 30% boomkroonbedekking (schaduwplekken) in woonwijken en vanuit elke woning binnen 300 een groene verblijfplaats. In 2024 kwam het college met een nieuw beleidsdocument: ‘Integraal beleid openbare ruimte’ (afgekort: IBOR).
Want aandacht voor bomen in de woonwijken is belangrijk in tijden dat we gaan verdichten door woningbouw en voldoende schaduw is belangrijk bij oplopende temperaturen in de zomer.
We waren blij dat het college met de aangenomen motie aan de slag is gegaan. Helaas zagen we wel op onderdelen een bijstelling van de ambities. De 3 uit de vuistregel is geheel verdwenen en de streefwaarde van 30% is voor bestaande wijken naar beneden gebracht. Met een amendement wilden we op het onderdeel 30% boomkroonbedekking, de ambitie iets verhogen. Want aandacht voor bomen in de woonwijken is belangrijk in tijden dat we gaan verdichten door woningbouw en voldoende schaduw is belangrijk bij oplopende temperaturen in de zomer. Ook weten we dat voldoende groen in woonwijken bijdraagt aan het mentale welzijn van mensen. Gelukkig werd ons amendement aangenomen, waardoor we extra oog blijven houden voor groen in woonwijken.
Uiteindelijk zoeken we samen naar een goede balans tussen de verschillende weggebruikers. Een iets minder dominante auto is daarbij best wel een goed idee.
De auto doet een stapje terug
In 2024 ben ik vaker gaan autorijden. In de 2e helft van 2023 had ik mijn rijbewijs gehaald en sindsdien pak ik met enige regelmaat de auto. Als warm pleitbezorger voor meer fietsgebruik en goede fietsvoorzieningen heb ik zo nu en dan ook mijn ‘mindere’ momenten. In de raad is het vaak over autogebruik gegaan afgelopen jaar. ‘De auto doet een stapje terug’ staat in menig visiestuk. De ChristenUnie is het hier van harte mee eens. Een stapje terug staat niet gelijk aan autootje pesten (wat sommige raadsleden in de raad beweren). Het is niet meer dan het verleggen van accenten. Meer aandacht voor de fietser en de voetganger en waar mogelijk een wat lagere snelheid op sommige wegen. Hoe meer mensen verleidt worden tot fietsgebruik, hoe beter auto’s die wel rijden kunnen doorstromen! Uiteindelijk zoeken we samen naar een goede balans tussen de verschillende weggebruikers. Een iets minder dominante auto is daarbij best wel een goed idee.