
Terugblik 2024: Cora Otter
Recent verscheen ons jaarverslag over 2024, waarin we terugblikken op het afgelopen jaar. Tijdens het meireces nemen we u mee in de terugblikken van onze fractieleden. Vandaag: raadslid Cora Otter. Zij blikt terug op haar raadsvragen over 'Buy Now, Pay Later' en op het armoedebeleid in onze gemeente.
Raadsvragen Buy Now, Pay Later
Kopen op afbetaling, als je even krap bij kas zit klinkt dat heel aantrekkelijk. Online kan het al langer, maar achteraf betalen wordt ook mogelijk in de winkelstraat, als het aan betaalbedrijven Klarna en Adyen ligt. Dat was reden om hierover raadsvragen te stellen.
We maken ons dan ook zorgen om met name jongeren en mensen die al schulden hebben, omdat men zo veel te gemakkelijk (verder) in de problemen kan komen.
Achteraf betalen of Buy now, Pay later (BNPL) is een betaalwijze die tot nu toe voornamelijk online bestond bij betaaldiensten zoals Klarna. Door de samenwerking met Adyen wordt ook mogelijk in de winkelstraat. ‘Buy Now Pay Later’ klinkt leuk, maar dit kopen op afbetaling in fysieke winkels moeten we écht niet willen. Als je op tijd terugbetaalt, wordt geen rente berekend. Maar doe je dat niet, lopen de incassokosten flink op. We maken ons dan ook zorgen om met name jongeren en mensen die al schulden hebben, omdat men zo veel te gemakkelijk (verder) in de problemen kan komen. Juist schulden voorkomen, is de inzet van de ChristenUnie Ede. En daarom hebben we vragen hierover aan het college gesteld. Bijvoorbeeld of het college in overleg gaan met winkeliersverenigingen hierover. En kan in Ede via scholen jongeren informatie gegeven worden hoeveel risico’s kopen op afbetaling heeft? Tweede Kamerlid Don Ceder vroeg er landelijk aandacht voor, wij doen het lokaal!
Het college antwoordde dat zij het kopen op afbetaling een zorgelijke ontwikkeling vindt. Signalen over kopen op afbetaling bij inwoners worden gezien als een signaal voor betalingsachterstanden. De mogelijkheden om kopen op afbetaling te reguleren liggen echter bij het Rijk. (Het ministerie van SZW heeft aangekondigd dat het kopen op afbetaling vanaf november 2026 onder de herziene richtlijn consumentenkrediet gaat vallen. Dit is Europees beleid en kan daardoor niet versneld worden). Het college gaat dit onderwerp in het reguliere overleg met winkeliersverenigingen en het platform binnenstad aan de orde stellen. Daarnaast geven de medewerkers van schulddienstverlening gastlessen hierover bij verschillende MBO klassen tijdens de Week van het Geld, en dat zal ook komend jaar gebeuren.
Meer mee kunnen doen betekent minder stress, meer gezondheid, meer welzijn.
Armoedebeleid
We hebben in Ede veel inkomensondersteunende maatregelen, maar ze worden op verschillende manieren aangevraagd en uitgevoerd. Dit maakt het systeem onoverzichtelijk en ingewikkeld voor inwoners. Daardoor worden veel regelingen niet gebruikt door mensen die er wél voor in aanmerking komen, bij sommige regelingen vraagt maar 50% van de mensen die in aanmerking komen de vergoeding ook daadwerkelijk aan. Met het inzetten van een stadspas kunnen regelingen voor inwoners toegankelijker en duidelijker gemaakt worden. Meer-gebruik van minima-regelingen is geen doel op zich; we willen bestaanszekerheid voor onze inwoners versterken. Meer mee kunnen doen betekent minder stress, meer gezondheid, meer welzijn. Door het inzetten van een stadspas geven we uitvoering aan één van de adviezen van het NIBUD in hun Minima-effectrapportage voor Ede uit 2023. Het NIBUD heeft geadviseerd over te gaan op één ongedeeld kindbudget in plaats van de verschillende regelingen die er nu zijn. Behalve dat een ongedeeld budget de bestedingsvrijheid vergroot (er komt een bedrag op de pas te staan en de inwoner kijkt zelf hoe hij/zij dat verdeeld), kan dit ook het niet-gebruik tegengaan. Te veel verschillende, losse regelingen kan het voor inwoners onoverzichtelijk maken, met als ongewenst effect dat een groep huishoudens onterecht geen gebruik maakt van de mogelijkheden die er zijn. Er zijn sinds de toeslagenaffaire regelmatig signalen dat mensen wantrouwen richting de overheid hebben als het gaat om het aanvragen van toeslagen. Ook daarin kan de stadspas helpend zijn: het is één aanvraag voor veel regelingen tegelijkertijd, met meer bestedingsvrijheid.
In Ede kennen we de volgende regelingen:
- meer Volwassenen Meedoen
- meer Kinderen Meedoen
- het Kindpakket
- een laptop en fiets voor jongeren die naar de middelbare school gaan
Vanuit de ChristenUnie denken we mee over de invoering van de pas, de vindbaarheid en toegankelijkheid van minimaregelingen, en de manieren waarop inwoners bereikt kunnen worden. Ook deden we als ‘Mystery-guest’ mee aan een onderzoek, waarbij we als raadsleden een casus krijgen en checken hoe makkelijk of ingewikkeld het is om de regelingen te vinden waarop aanspraak gemaakt kan worden.