
Betere verantwoording van participatie: duidelijkheid voor raad én inwoners
In Ede kenden we al de Edese Participatie Aanpak (EPA), de 'spelregels' over hoe inwoners worden betrokken bij gemeentelijke plannen. Door nieuwe wetgeving zijn gemeenten nu verplicht om ook een participatieverordening op te stellen. Dat klinkt heel technisch, maar heeft wel degelijk impact. Inwoners van Ede doen namelijk op allerlei manieren mee aan gemeentelijke plannen en besluiten. Maar wat gebeurt er met hun inbreng? Namens ChristenUnie Ede sprak raadslid Jan Willem Middelesch over deze verordening en diende daarbij een amendement in. Dit amendement zorgt ervoor dat er voortaan beter zicht is op de participatietrajecten.
Over participatie hebben we het vaker in onze gemeenteraad, soms ook als we signalen krijgen dat de participatie wat minder goed verloopt.
"Over participatie hebben we het vaker in onze gemeenteraad, soms ook als we signalen krijgen dat de participatie wat minder goed verloopt.". Zo begon Jan Willem zijn bijdrage tijdens de oordeelsvormende vergadering van 10 april. Hoe zorgen we ervoor dat we daar van leren? Gelukkig is er in de participatieverordening aandacht voor dit punt. Zo wordt er elke twee jaar geëvalueerd en komt er een 'participatieparagraaf' in de begroting en de jaarrekening. Maar welke informatie levert dat eigenlijk op? Dat stond niet duidelijk in de voorgestelde verordening. Daarom hebben we tijdens de besluitvormende vergadering van 8 mei - samen met VVD, PvdA en GroenLinks - een amendement ingediend om zowel de evaluatie als de participatieparagraaf concreter vast te leggen. Zo krijgen we – als raad, maar ook als inwoners en andere geïnteresseerden – beter zicht op wat er in Ede gebeurt met participatie. Hoeveel trajecten zijn er bijvoorbeeld en wat kosten ze? Dit inzicht helpt om de transparantie, effectiviteit en het vertrouwen in het lokaal bestuur te vergroten.
Waarom is zicht op participatietrajecten belangrijk voor de gemeenteraad?
De gemeenteraad heeft als belangrijkste taak het controleren van het college van burgemeester en wethouders. Daarom is het essentieel dat raadsleden weten hoeveel participatietrajecten er zijn, wat ze kosten en wat ze opleveren. Zo kunnen ze beoordelen of de participatie echt iets oplevert voor het beleid en of het geld goed besteed wordt. Als bepaalde trajecten niet goed werken kan de raad op basis van die informatie het beleid bijsturen of nieuwe afspraken maken. Door deze gegevens openbaar te maken, kan de gemeente ook duidelijk maken waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en wat participatie heeft opgeleverd.
Waarom is dit ook belangrijk voor inwoners?
Inwoners willen graag weten wat er met hun ideeën gebeurt. Als zichtbaar wordt hoeveel participatietrajecten er zijn geweest, wat ze hebben gekost en wat ermee gedaan is, versterkt dat het vertrouwen in de gemeente. Als duidelijk is hoe een besluit tot stand is gekomen, welke belangen er zijn afgewogen en wat de inbreng van inwoners heeft betekend, begrijpen mensen de uitkomst beter. En nog belangrijker: als ze zien dat hun deelname echt iets oplevert en transparant wordt gedeeld, zijn ze eerder geneigd om de volgende keer weer actief mee te doen.
En nu?
Wij hopen met ons amendement een bijdrage te hebben geleverd aan de transparantie over participatietrajecten en zullen in de gaten blijven houden wat deze Participatieverordening (samen met de EPA) gaat opleveren! Ook zijn we benieuwd naar de begroting die later dit jaar volgt en de ambities die het college dan in de eerste 'participatieparagraaf' gaat neerleggen. Wordt vervolgd dus.