
Bijdrage Perspectiefnota: Opstaan voor het goede - ons hart voor Ede
De besluitvormende vergadering van 26 juni 2025 stond vooral in het teken van de eerste termijn bij de Perspectiefnota. In deze termijn spreken fracties hun algemene beschouwingen uit, waarin zij hun eigen visie op de toekomst van Ede geven. Namens ChristenUnie Ede sprak Arie Barendrecht over 'ons hart voor Ede' en hoe wij als ChristenUnie willen 'opstaan voor het goede'. In dit artikel leest u zijn bijdrage.
Bijdrage ChristenUnie Ede – Algemene Beschouwingen Perspectiefnota 2026‑2029
Voorzitter, collega’s,
De koers voor de komende jaren schetst een gemeente die voor grote uitdagingen staat – financieel, maatschappelijk en ruimtelijk. Na een proces van bijna tien maanden, waarin forse bezuinigingen als mogelijke optie passeerden, zijn wij verheugd met de Perspectiefnota die nu voor ons ligt. Als ChristenUnie kijken wij vooral wat er achter die getallen schuilgaat: het zorgen voor onze inwoners, bouwen met ontmoeting en een betrouwbaar en betrokken bestuur.
In dat welzijn, dat samenleven, zit wat de ChristenUnie betreft het goede. Daar – thuis, in de wijken en buurten, bij onze verenigingen – klopt het hart van Ede. Dáár willen wij voor opstaan: opstaan voor het goede.
Opstaan voor het goede betekent: zorgen voor onze inwoners
De ChristenUnie is geworteld in de overtuiging dat ieder mens waardevol is en er mag zijn. Zijn wij niet allemaal kwetsbaar? Ons allemaal kan iets overkomen. Als inwoners dan de gemeente nodig hebben, moet die voor hen klaarstaan.
Wij waarderen daarom dat wordt ingezet op preventie en op het versterken van lokale, ambulante zorg, die plaats vind in de wijken. Mantelzorgers, vrijwilligers en sociale netwerken zijn onmisbaar in onze samenleving. De ChristenUnie roept het college op deze blijvend te erkennen en te faciliteren. Een aantal punten die ons opvallen in deze Perspectiefnota:
- Het sociale minimum wordt ontzien: de 130%-norm blijft bestaan en we houden de armoederegelingen in stand. Daar hebben wij ons als ChristenUnie sterk voor gemaakt en dat zullen wij blijven doen.
- Het sociaal domein, met daarin de Wmo en de jeugdzorg, staat onder druk. Deze taken hebben wij van het Rijk gekregen en daar moet het geld óók vandaan komen. Tegelijkertijd begrijpen wij dat we moeten zoeken naar mogelijkheden voor efficiëntie. Een goed voorbeeld vinden wij het dichterbij brengen van Wmo‑voorzieningen in de wijken; initiatieven als het Odensehuis en Koffieluitjes zijn hier uitstekende voorbeelden van.
- In oktober worden de resultaten van de ETHOS‑telling verwacht. In diverse gemeenten wordt mensen die dakloos dreigen te raken, voorrang gegeven op een sociale huurwoning. Hoe ziet de wethouder deze ontwikkeling en hoe gaan we daar in Ede mee aan de slag?
- Wij constateren dat ouders beperkt worden betrokken bij trajecten in de jeugdzorg. Dat is een gemiste kans. Wij overwegen een motie om de ouderbetrokkenheid te vergroten, omdat dit leidt tot sneller en duurzamer herstel, terugval voorkomt en de kosten verlaagt.
- Er wordt voorgesteld om de ondersteuning van samenwerkende onderwijspartijen te versoberen. Daarmee komen goede initiatieven als het StartCollege (begeleiding van ISK‑leerlingen) en klusklassen (kennismaking met techniek, zo hard nodig op onze arbeidsmarkt) onder druk te staan. Wij overwegen dit punt aan te passen.
Opstaan voor het goede betekent: bouwen met ontmoeting
Ede groeit en dat vraagt om visie en zorgvuldigheid. Nieuwe woningen zijn hard nodig. Het is goed te zien dat de Perspectiefnota investeringen in Doesburgerbroek, Hoogbouw Ede‑Zuid en het Stationskwartier mogelijk maakt. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de roep om betaalbare woonruimte voor jong en oud.
Rentmeesterschap is een belangrijk christelijk thema. Wij moeten zorgvuldig omgaan met wat ons is toevertrouwd – ook met onze grond en leefomgeving. De inzet op het verbeteren van de bereikbaarheid, duurzame mobiliteit en het groen houden van onze stad en dorpen zien wij als essentiële voorwaarden om de leefbaarheid te behouden. Een aantal punten die ons opvallen in deze Perspectiefnota:
- De Edese ChristenUnie zegt het vaker: we bouwen geen huizen, maar wijken. Bouw in de hoogte, maar doe dat zo dat je de buren blijft ontmoeten. Hoogbouw is dus geen probleem, als we maar woningen realiseren én ontmoeting mogelijk maken.
- Ook in de buitendorpen is behoefte aan sociale huurwoningen. In Otterlo wordt gewerkt aan twaalf woningen op de SERO‑locatie; dat ondersteunen wij van harte. De extra bijdrage voor de ontwikkeling van de Veldbies in Ederveen zorgt ervoor dat ook daar woningen gebouwd kunnen worden.
- De Westhal – waar nu De Fietser is gehuisvest – komt leeg te staan. Wat de ChristenUnie betreft komt hier een ontmoetingsplek, ook voor de wijk ENKA. Is dit scenario meegenomen in de haalbaarheidsstudie?
- Bouwlocaties staan onder druk: niet bouwen in het Horapark, niet in het Binnenveld, niet bij Nieuw‑Hoekelum. Maar waar dan wel? De ChristenUnie ziet kansen in Ede‑West, en mogelijk worden de kansen voor de realisatie van station Ede-West dan ook groter. Waar liggen de mogelijkheden, bijvoorbeeld op en rond de Pascalstraat? Kan dit worden meegenomen?
- Over Ede West gesproken: al twintig jaar wachten inwoners van Veldhuizen en Rietkampen op de beloofde Marconi- of Lumièretunnel. Deze fietstunnel zou de barrière wegnemen en de bereikbaarheid van de wijken, verbeteren. In 2023 werd een besluit toegezegd, maar die is nog niet uitgevoerd. Wanneer durft het college te investeren in bereikbaarheid, zeker met het oog op de verdichting van Ede en de toenemende druk op onze infrastructuur?
Opstaan voor het goede betekent: betrouwbaar en betrokken bestuur
De ChristenUnie gelooft in de kracht van gemeenschappen. Ede is niet alleen een verzameling woningen en voorzieningen, maar vooral een plek waar mensen met elkaar verbonden zijn. Een gemeente moet die verbinding versterken, toegankelijk zijn en vertrouwen uitstralen. Wij pleiten voor open en transparante communicatie met inwoners. Vertrouwen ontstaat wanneer mensen zich gehoord voelen, wanneer hun zorgen serieus worden genomen.
Wij vinden de volgende punten uit de Perspectiefnota opvallend:
- De eerder voorgenomen OZB‑verhoging voor no‑cure‑no‑pay‑bureaus wordt teruggedraaid. Daarmee wordt voldaan aan de eerdere toezegging dit te doen zodra het financieel mogelijk was. Goed dat deze toezegging nu wordt uitgevoerd.
- Er wordt gewerkt aan een plan voor maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht. Wat de ChristenUnie betreft moet daarin ook duidelijk staan wat wij van onze inwoners verwachten. Niet alles kan de gemeente oplossen in tijden van crisis. Is in dit plan de kracht van de tientallen geloofsgemeenschappen in Ede meegenomen?
- Wij nemen kennis van de uitvoeringsagenda van de aangenomen cultuurvisie en waarderen de ruimte die gecreëerd wordt voor kleine makers. Maar het blijft nog bij een visie; het is onduidelijk wanneer wat wordt uitgevoerd. Wij verwachten een nieuwe variant met SMART‑geformuleerde acties en doelstellingen.
- Positief is dat het college niet bezuinigt op veiligheid en aandacht blijft houden voor preventie, bijvoorbeeld rond middelengebruik en verkeersveiligheid.
- Het WOO‑platform is online. Daar hebben wij vaker om gevraagd; complimenten dat dit nu gerealiseerd is. Aandachtspunt blijft wel hoe en wanneer er gepubliceerd wordt. Er is nu bijvoorbeeld al drie maanden niet gepubliceerd en daar wil de ChristenUnie echt nog wat verbetering zien.
Afsluitend
Voorzitter, collega’s, de keuzes in deze Perspectiefnota raken onze inwoners. Daarom moeten we helder zijn waar we voor staan. We versterken het sociaal domein, investeren in woningbouw en bouwen aan een gemeente waar mensen zich vandaag én morgen thuis voelen. Opstaan voor het goede is zorgen voor wie het nodig heeft: jongeren die vastlopen, mantelzorgers, gezinnen. We laten problemen niet sluimeren maar investeren in preventie, sterke wijkvoorzieningen en hebben vertrouwen in de samenleving. Opstaan voor het goede is ook bouwen met ontmoeting. Niet slechts stenen stapelen, maar buurten scheppen waar mensen elkaar ontmoeten; met plek voor gezinnen, starters en ouderen; betaalbare woningen in balans met natuur. Bouw hoog waar het moet, maar met oog voor ontmoeting. Opstaan voor het goede is ook een betrouwbaar en betrokken bestuur. Het staat dichtbij, communiceert open en is eerlijk over wat niet lukt. Investeren in toegankelijkheid is nodig, maar we blijven scherp op de uitvoering.
Voorzitter, deze drie dingen vallen voor ons samen in dat ene: opstaan voor het goede. Voor mensen. Voor de dorpen en de kern Ede. Voor de toekomst van onze kinderen. Dáár doen we het voor. Dat is ons hart voor Ede. Dank u wel.
Bovenstaande tekst is uitgesproken tijdens de besluitvormende vergadering van 25 juni 2025. De uitgesproken tekst kan op delen afwijken van bovenstaande tekst. De gesproken tekst geldt.