Zo doen we dat hier
In ons verkiezingsprogramma stond een heel aantal keer samen, gemeenschapszin, eigenheid van dorpen, zorgen voor elkaar en meer van dat soort begrippen. Die begrippen gaan pas leven als er mensen zijn die dat bezielen. In mei was Annemiek aanwezig bij de opening van Jongerenhuis Wallenburg in Ederveen, dat begon met de dorpsdokter en zijn vrouw die al jarenlang hun huis en hart openstellen voor jongeren.
Wat vooral opviel; men sprak over de jongeren als hun jongeren.
Uit ervaring merkten ze namelijk hoe pittig het is voor kwetsbare 18+ jongeren om op eigen benen te staan. Ze gunden hun een veilige haven om met behulp van buddy’s hun leven op de rit te houden. Met die roeping gingen ze aan de slag. Wat volgde was een aaneenschakeling van mensen die steunden in deze idealen, vrijwilligers die zich aanmelden, investeerders die meewerkten, de bereidheid van een echtpaar om steunpilaar te worden voor de jongeren en vooral heel veel doorzettingsvermogen van de pioniers.
In een paar gesprekken met de aanwezigen raakte ik onder de indruk van de kracht van een dorp. Een vrouw die vertelde hoeveel plezier ze er in heeft om met de jongeren te koken. Een ander die uitlegde hoe budgetteren werkt. Maar wat vooral opviel; men sprak over de jongeren als hun jongeren.
Gemeenschapszin, geloof, daadkracht, bezieling. Vanuit het besef dat je aan elkaar gegeven wordt en voor elkaar mag zorgen. In je straat, je buurt, je dorp.
Meer informatie over jongerenhuis Wallenburg vindt u op de website van Stichting Jongerenhuis Ederveen: https://www.jongerenhuisederveen.nl/