ChristenUnie: 'Help starters met een lange termijn oplossing'

Banner-leefbaarheid
Daan Weststrate - Portretfoto.png
Door Daan Weststrate op 8 december 2017 om 19:01

ChristenUnie: 'Help starters met een lange termijn oplossing'

Er zijn inmiddels 439 leningen verstrekt sinds de gemeente Ede daar vijf jaar geleden mee begon. In 2012 verstrekte de gemeente Ede de eerste starterslening, om mensen te helpen met de aankoop van hun eerste woning. Raadslid Daan Weststrate: “De starterslening is ingesteld als een kortlopende prikkel. Nu de termijn van vijf jaar is afgelopen en er eigenlijk geen geld is voor verlenging wil de ChristenUnie graag zoeken naar manieren waarop we de doelgroep van de startersleningen echt kunnen helpen, voor een langere termijn. De raad kan het besluit over deze regeling wel uitstellen tot na de verkiezingen maar dat is in mijn ogen niet eerlijk.”

Op donderdag 7 december stemde de gemeenteraad over de  beëindigen van de startersleningen en tegelijkertijd om de verordening ‘Startersleningen Ede 2016’ in te trekken. Na een periode van 2012-2017 is het vastgestelde plafond van 9,6 miljoen t.b.v. de starterslening bijna bereikt. Er is nog ruimte voor enkele leningen voordat het hele bedrag op is. Deze zullen aangevraagd kunnen worden.

Raadslid Daan Weststrate: “Aangezien de ChristenUnie het belangrijk vindt dat jonge mensen, starters, eenverdieners of anderen die in aanmerking wensen te komen voor het gebruik van de starterslening, geholpen moeten worden, zou je denken dat wij voor het amendement van de SGP  hebben gestemd, wat opriep tot verlenging. Dat is niet het geval. Het is te gemakkelijk om dit amendement, verlenging van de startersleningen, zonder financiële dekking in te dienen: er is namelijk helemaal géén geld voor beschikbaar! Om deze mensen toch op een goede manier te kunnen helpen, wil de ChristenUnie z.s.m. nieuwe mogelijkheden (laten onderzoeken) om deze doelgroep tóch tegemoet te komen maar dan met lange termijn oplossingen. Daarom diende de ChristenUnie, samen met de PvdA, een motie in om het college op te dragen een gesprek met stakeholders te organiseren om op korte termijn de aanvullende mogelijkheden te onderzoeken om deze doelgroep verder te helpen, alleen niet via het instrument van de startersleningen. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat het merendeel van de huidige gebruikers deze lening gebruikt als aanvulling op hypotheek om zo een duurder huis te kunnen kopen en niet als extra steun om het goedkoopste huis te kunnen kopen en zo uit de huursector te kunnen stappen. Aangezien de wethouder dit gesprek met stakeholders heeft toegezegd en heeft aangegeven naar aanvullende oplossingen te zoeken, heeft de ChristenUnie gemeende deze motie in te trekken. We zien de uitkomsten van een overleg in januari 2018 tegemoet en gaan graag samen op zoek naar maatregelen om mensen die steun te geven zodat zij hun eerste huis kunnen kopen wat (financieel) bij hen past.”

Daan Weststrate
E. daan.weststrate@ede.nl

Deel dit bericht

Labels: ,