Aandacht gevraagd voor toegankelijke stembureaus
Tijdens het vragenuurtje van de Politiek Dag Ede heb ik aandacht gevraagd voor de mogelijkheden van inwoners met een lichamelijke of andre beperking om te stemmen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen op woensdag 20 maart a.s. Stemmen is voor deze inwoners van onze gemeente veel ingewikkelder. Zijn alle stembureaus in Ede goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking? Hoe worden leden van stembureaus voorbereid op het bieden van een omgeving die zodanis is dat ook mensen met een beperking kunnen stemen? Deze en andere vragen stelde ik aan het college.
* Aan mensen met een verstandelijke beperking kan uitleg worden gegeven buiten het stemhokje, maar de kiezer moet zijn stem alleen uitbrengen.
Ook voor mensen met dementie is stemmen iets wat meer tijd en begeleiding vraagt.
1.) Zijn alle stembureaus in Ede goed toegankelijk voor inwoners met een lichamelijke beperking?
Stemmen is nét wat ingewikkelder als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, of bijv. lijdt aan #alzheimer. Aan stembureaus de taak hier goed op in te spelen!
— Cora Otter (@coraotter) 7 maart 2019
Namens @ChristenUnieEde in @RaadEde daarom vraag gesteld: hoe toegankelijk zijn stembureaus @GemeenteEde?
Antwoord van burgemeester Verhulst: stembureaus zijn gescand op toegankelijkheid en aanwezigheid invalidenparkeerplaatsen. Leden van stembureaus zijn voorbereid op hoe ruimte te bieden aan inwoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking
— Cora Otter (@coraotter) 7 maart 2019
Stemmen in Ede:
— Cora Otter (@coraotter) 12 maart 2019
*stemlokalen zijn getest op toegankelijkheid en aanwezigheid invalidenparkeerplaatsen
*leden stembureaus zijn voorbereid om ruimte te bieden aan inwoners met bijv. Alzheimer of verstandelijke beperking
*meerdere stembureaus in zorginstellingen
En zo hoort het! https://t.co/WDK4RS2aoM