ChristenUnie vraagt om evaluatie op NK Wielrennen

20190629 NK Wielrennen Ede
Daan Weststrate - Portretfoto.png
Door Daan Weststrate op 11 juli 2019 om 20:43

ChristenUnie vraagt om evaluatie op NK Wielrennen

Op woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 juni jl. was de gemeente Ede het decor van het Nederlands Kampioenschap (NK) Wielrennen. Het kan bijna niemand ontgaan zijn: van te voren is er veel reclame geweest voor de wedstrijden en de renners om publiek naar Ede te trekken. Toch zal dit evenement en zullen deze dagen door inwoners van onze gemeente heel verschillend beleefd zijn: of je stond als fan of liefhebber, inwoner of bezoeker van het evenement, langs het parcours, of je ergerde je als inwoner of als aanwonende aan het parcours omdat je slecht je eigen huis uit kon en voelde je bijna een gast in je eigen straat. Nu het evenement achter de rug is, is het wat de ChristenUnie betreft goed om terug te kijken en hiervan te leren. Daarom heb ik vanavond tijdens het vragenuurtje hierover vragen vragen gesteld aan het college.

Op woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 juni jl. was de gemeente Ede het decor van het Nederlands Kampioenschap (NK) Wielrennen. Het kan bijna niemand ontgaan zijn: van te voren is er veel reclame geweest voor de wedstrijden en de renners om publiek naar Ede te trekken. Toch zal dit evenement en zullen deze dagen door inwoners van onze gemeente heel verschillend beleefd zijn:

- Of je stond als fan of liefhebber, inwoner of bezoeker van het evenement, langs het parcours, genoot van het mooie weer en de leuke activiteiten in de fanzone en je had een mooie belevenis.

- Of je ergerde je als inwoner of als aanwonende aan het parcours omdat je slecht je eigen huis uit kon en voelde je bijna een gast in je eigen straat, werd niet doorgelaten door niet Nederlands sprekende verkeersregelaars die de weg in Ede niet of nauwelijks kenden en je moest tot overmaat van ramp je eigen straat schoonmaken van alle sportgelletjes.

Voorzitter, nu het evenement achter de rug is, is het wat de ChristenUnie betreft goed om terug te kijken en hiervan te leren. Daarom heeft de ChristenUnie n.a.v. het NK Wielrennen de volgende vragen aan het college:

Als het gaat om communicatie
Een veel gehoorde en gelezen reactie op het evenement is de ergernis dat mensen die de weg goed kennen in Ede, compleet vastliepen. Straten waren eerder en langer afgesloten, doorgang werd na passage niet vrijgegeven enz. Dat er tegenstrijdigheid was tussen de website en wat verkeersregelaars aangaven. Er is echt iets niet goed gegaan in communicatie en afstemming. 

1. Was er een communicatieplan van te voren opgesteld en is er met dergelijke scenario’s rekening gehouden?

Als het gaat om de evaluatie
Aangezien de gemeente Ede de ambitie heeft uitgesproken om minimaal 1 keer per twee jaar een evenement te organiseren met landelijke uitstraling zal het vast nog eens voorkomen dat er een groot evenement in Ede wordt georganiseerd. Juist daarom hecht de ChristenUnie aan een goede evaluatie.

2. Wordt het geschetste beeld van de sterk wisselende reacties en de soms negatieve teneur van inwoners en van aanwonenden van het parcours in het bijzonder, door het college onderkend en serieus genomen?

3. Is het voor het college duidelijk waar de pijn- en knelpunten in de organisatie of in de uitvoering lagen? Kan het college aangeven wat er hiervan geleerd wordt voor de organisatie van een volgend evenement met landelijke uitstraling?

4. Kan het college aangeven of en zo ja wanneer de raad hiervan een uitgebreidere evaluatie tegemoet kan zien?

Daan Weststrate,
E. daan.weststrate@ede.nl

Deel dit bericht

Labels: , ,