Waar staan we nu met duurzame energie in Ede?

Zonnepanelen op dak
Bram van der Beek - Portretfoto.png
Door Bram van der Beek op 19 juli 2019 om 11:28

Waar staan we nu met duurzame energie in Ede?

In het afgelopen politieke seizoen is het in de gemeenteraad vaak gegaan over duurzame energie. Maar het viel me op dat het niet alleen daar een veelbesproken onderwerp was. Het kwam erg vaak terug in gesprekken die ik had met inwoners. Het is heel belangrijk en persoonlijk vond ik het ook heel inspirerend en leerzaam om hierover met anderen te spreken. Maar waar staan we nu eigenlijk als het gaat om de opwekking van duurzame energie in Ede? 

Energiebesparing
Wat betreft energiebesparing merk ik dat dat heel erg leeft. Veel mensen denken na over isolatie, overstappen van gasketel naar warmtepomp. De gemeente bereidt plannen voor om hier meer duidelijkheid over te scheppen; welke wijk zal op welk tijdstip overstappen op welke energievorm.

Zonne-energie
Het aantal zonnepanelen op daken neemt heel snel toe, ondernemers in het buitengebied hebben een gratis energiescan gekregen. Nu wordt dat doorgezet naar alle ondernemers. Helaas blijkt het verplicht stellen van zonnepanelen bij de bouw van nieuwe bedrijfsgebouwen juridisch lastig. Toch blijft het belangrijk om hier blijvend aandacht voor te houden, het is natuurlijk de meest vanzelfsprekende plek. De voortgang bij zonneparken op land gaat wat langzaam. Gelukkig hoorden we net van een middelgroot zonnepark op de geluidswal van de A12, maar helaas heeft de raad de grotere parken voor zich uitgeschoven. De ChristenUnie heeft meerdere malen aandacht gevraagd voor het stellen van goede voorwaarden op het gebied van kwaliteit, natuur en inpassing in het landschap.

Windenergie
Als laatste windturbines, het Edese grondgebied met veel verspreide boerderijen biedt heel weinig mogelijkheden voor windturbines, laat staan voor logische opstellingen van meerdere. In deze periode lijken de gestelde doelen al heel lastig te halen, maar we gaan nu al spreken over hoe we de overige doelen ook gaan halen.

Het komende jaar wordt er in regioverband gesproken wat onze regio Foodvalley aan het Rijk gaat aanbieden op het gebied van duurzame energie in de vorm van de 'Regionale Energie Strategie' (RES). Een heel belangrijk proces, wat de komende tijd onze volle aandacht heeft.

Bram van der Beek,
E. bram.van.der.beek@ede.nl

Deel dit bericht

Labels: , , , , ,