Toelichting Bram van der Beek tijdens besluitvorming over Zonneveld Nergena, Bennekom

20200124 Nergena Photoshop zuidwestzijde ETU.jpg
portretbram.png
Door Bram van der Beek op 23 januari 2020 om 22:04

Toelichting Bram van der Beek tijdens besluitvorming over Zonneveld Nergena, Bennekom

Op 23 januari stemde de gemeenteraad over het Ontwerp-omgevingsvergunning "Zonneveld Nergena, Bennekom". Ons raadslid Bram van der Beek werkt voor het bedrijf dat deze vergunning aanvraagt. Hieronder geeft hij aan hoe hij daarmee is omgegaan. 

Graag geef ik wat meer uitleg rondom mijn besluit om vanavond niet mee te stemmen over het project Nergena. Een pittige afweging tussen integriteit, rechtvaardigheid en mijn idealen om beter zorg te dragen voor deze wereld. Ik ervaar het als mijn opdracht om me in te zetten voor een betere en eerlijkere wereld. Door mijn werk bij het Waterschap heb ik gezien hoe de wereld aan het veranderen is door ons menselijk toedoen. Schone energie en meer biodiversiteit zijn twee van de zaken waar fors beter ons best moeten doen.  

Ook in de gemeenteraad zet ik me hiervoor in, ook als dat betekent dat we soms lastige besluiten dienen te nemen. Het is een verstandig besluit om een klein gedeelte van onze energievraag op te lossen met zonneparken. Daarin is niet elk zonnepark goed, maar precies om die reden heb ik me hier in de gemeenteraad met ingezet voor extra kwaliteit bij zonneparken.

Maar die inzet heb ik ook binnen mijn werk bij LC Energy, met hen heb ik een partner gevonden die het verschil willen maken met zonneparken. Niet alleen door schone energie te leveren, maar ook door mensen die eromheen wonen serieus te nemen. Te knokken voor nieuwe onorthodoxe oplossingen, en vooral door te zorgen dat tussen en onder deze panelen de flora en fauna ruim verbeterd. Ja, ik sta daarmee in de frontlinie. Ik kan nog niet bij elk project zover gaan als dat ik zou willen. En daarom heeft LC Energy, al voordat ik er werkte, bedacht om een onderzoek te starten om wetenschappelijk aan te tonen welke verbeteringen ook effect hebben. Dit kost hen in dit project hun winstgevendheid en inzet die ze ook elders in commerciële parken hadden kunnen steken. Dat was precies de reden dat ik bij hen wilde werken, want ambities realiseren is vooral veel tegenwind incasseren. Niet van de zijlijn blijven roepen.

LC Energy heeft mij op geen enkel moment of manier onder druk gezet. En ik besef dat dit zomaar anders had kunnen zijn. In de diverse vergaderingen hier is het belang van dit project naar voren gekomen. Vanwege mijn bijzondere positie kon ik aan beide kanten in de keuken mee kijken, heb ik ook een uniek zicht op hoe waardevol dit project is. En daarom is het zeer pijnlijk om de conclusie te moeten trekken om niet te kunnen stemmen. Zeer pijnlijk omdat we hiermee Ede benadelen, onze kiezers benadelen en geen recht doen aan de uitslag van de verkiezingen van 2018. Als deze raad vanavond negatief besluit, dan brengen we een slag toe aan alle krachten die op dit moment zich aan het verzamelen zijn om zonneparken méér dan alleen schone energie te laten produceren. Juist de bijdrage aan biodiversiteit en combinaties van agrarisch gebruik met zonnepanelen. Dit is waar ik me voor inzet.

Het kiezen van de juiste weg doet soms pijn. De juiste weg is dat ik mij vanavond vanwege mijn dubbele betrokkenheid onthoud van stemming.

Bram van der Beek,
Raadslid ChristenUnie Ede
E. bram.van.der.beek@ede.nl

Labels: , , ,