Hoe is het met... Arie als IC-verpleegkundige in coronatijd?

Handen afspoelen onder de kraan.jpg
CU-Logo-Ede-RGB-SocialMediaPF.jpg
Door Fractie Ede op 1 mei 2020 om 14:40

Hoe is het met... Arie als IC-verpleegkundige in coronatijd?

Hoe is het met....? In deze serie zoomen we met enkele mensen vanuit de vitale of juist kwetsbare beroepsgroepen in op de huidige situatie van de coronacrisis. Vandaag bijt Arie Barendrecht de spits af en neemt ons mee met de vragen: 'Hoe is het op de Intensive Care (IC)? En wat betekent dat als burger van de Gemeente Ede?' 

Hoe is het op de Intensive Care? En wat betekent dat als burger van de Gemeente Ede? 
Arie is betrokken bij de ChristenUnie Ede in campagne-tijd. Hij werkt al tweeënhalf jaar op de Intensive Care en merkt ook het verschil tussen de ‘harde’ cijfers die we elke dag van de media via een push-melding krijgen en het gewone dagelijkse leven.

Hoe is het nu?
Arie: Opgelucht. Twee weken geleden hadden we 1324 patiënten met Corona op de Intensive Care’s. Dat heeft en maakt nog steeds veel indruk op me. We hebben op 200% van ons kunnen gedraaid en dat heeft veel gevergd. We zijn nu als personeel langzaam aan het bijkomen. Vandaag liggen er ongeveer 800 patiënten met Corona op de IC. Zeer belangrijk is om op te merken dat dit eigenlijk onze normale capaciteit is. Hierboven op verplegen we op dit moment ook nog 400 patiënten met andere aandoeningen die zorg op een IC nodig hebben.

Boosheid over het niet opvolgen van regels
Sinds een week merk ik persoonlijk dat het drukker wordt op de wegen. En dat er steeds grotere groepen samen komen. En ik begrijp dat wel met het lekkere weer. Maar de impact die het loslaten van de regels heeft merk ik elke dag op de IC. De impact van mensen die vechten voor hun leven kan ik in woorden niet met u delen. De beelden ook niet. Maar ik wil wel iedereen zorg kunnen blijven bieden. En dat doen we door de regels op te volgen.

Houd vol. Oefen de anderhalve meter.
We zijn er namelijk nog lang niet. Er is vaak een hoopvol bericht over een mogelijk medicijn tegen Corona. Ik wil de pret niet drukken maar dat gaat echt nog even duren. Oefen daarom de anderhalve meter. Want anders gaan we vanaf december weer in een lockdown. Omdat de verwachting is dat het virus dan weer hevigheid zal opspelen. Houd dus vol. Leef de afspraken na. Je doet het namelijk maar een beetje voor jezelf. Maar bovenal voor je medemens. Het is een gezamenlijke opdracht om te voorkomen dat deze pandemie slachtoffers maakt die te voorkomen waren geweest.

Arie Barendrecht is oud-bestuurslid van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren en betrokken bij de (permanente) campagne van ChristenUnie Ede. Hij werkt op de Intensive Care van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht.

Labels: ,