Een kijkje achter de schermen bij Ede-Centrum

20200721 #cuzomerstage - Ede-Centrum 5.jpg
portretdaan.png
Door Daan Weststrate op 21 juli 2020 om 18:59

Een kijkje achter de schermen bij Ede-Centrum

Om ons deze zomer te blijven informeren en te laten inspireren, zijn we als fractie van de ChristenUnie gestart met een zogenaamde #cuzomerstage. Meekijken en meehelpen in de praktijk van onze aandachtsgebieden. Vanmorgen ging raadslid Daan Weststrate, als portefeuillehouder Ede-Centrum, in gesprek met de voorzitter van Stichting Binnenstadsmanager Ede (SBE) en Binnenstadsmanager en Straatmanager Ede-Centrum van dezelfde stichting en liep een stukje mee.

Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) behartigt de belangen van en voor ondernemers van Ede-Centrum. En dat zijn er nogal wat. Oorspronkelijk onderverdeelt in subgroepen per straat is het nu één stichting met alle aangesloten leden. Het bestuur, wat sinds 1 januari jl. gewisseld is, leidt de stichting en heeft twee medewerkers in dienst: Xander Haalboom als binnenstadsmanager en Jacky van de Pol als straatmanager. Waar de Binenstadsmanager vooral bezig is met het aantrekken en onderhouden van de contacten en relaties van de ondernemers, het opbouwen van de marketing en het verbeteren van de stichtingsstructuur, houdt de Straatmanager zich vooral bezig met activiteiten en contacten op straat, contact met de gemeente en haalt zij werk uit handen.

Bij ons gesprek is ondertussen de voorzitter van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) Ernst Steinmeier aangeschoven. Hij bekleedt deze functie sinds het begin van het jaar. Daan Weststrate: “Het is wel erg enthousiasmerend om te horen wat drie mensen bij elkaar voor werk kunnen verzetten. Al hoewel twee van de drie nog relatief kort bezig zijn, is er al veel in gang gezet en is er een duidelijke stip aan de horizon en wordt er stap voor stap naar toe gewerkt. Steeds zoekend wie er kan aanhaken om samen sterker te staan.”

Wanneer we na ons gesprek een wandeling door het centrum maken, wordt één en ander nog duidelijker. De oplevering van de eerste winkelstraten die teruggebracht zijn in de oude stijl, zijn er echt beter op geworden. Daan Weststrate: “Er is veel geïnvesteerd in groen. Dat was destijds ook een duidelijke wens van de gemeenteraad. Duidelijk terug te zien in de geveltuintjes die hier en daar al aangelegd zijn en de eerste paalbeplantingen bij de winkels. Dit alles met het planten van de bomen in de winkelstraten. Het oog en ademt een stuk groener in Ede-Centrum.”

Het is goed om als gemeenteraadslid eens een kijkje achter de schermen te krijgen van de SBE en te zien wat er zoal bij komt kijken om de belangen te behartigen van ondernemers en die af te stemmen met o.a. omwonenden in het centrum, vastgoedeigenaren en de gemeente Ede. Dank voor de gelegenheid en voor de uitleg en rondleiding en succes met de werkzaamheden.

Daan Weststrate
E. daan.weststrate@ede.nl

Labels: , , , ,