ChristenUnie vraagt college gratis mondkapjes te verstrekken aan minima

20201021 Cora Otter vraagt om gratis mondkapjes voor minima.jpg
Cora Otter - Portretfoto.png
Door Cora Otter op 21 oktober 2020 om 11:20

ChristenUnie vraagt college gratis mondkapjes te verstrekken aan minima

Sinds de persconferentie van dinsdag 13 oktober jl. zijn de corona-maatregelen flink aangescherpt. Eén van de maatregelen is het dringend advies voor het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes. Het gaat om alle mensen vanaf 13 jaar en om niet-medische gezichtsbescherming. Raadslid Cora Otter: "De kosten van mondkapjes kunnen in de praktijk best oplopen. Of mensen nu wasbare- of wegwerpexemplaren gebruiken, in beide gevallen kan het een flinke hap uit het weekbudget betekenen als je moet leven van een minimuminkomen. In gezinnen waar weinig geld is, zijn de kosten van mondkapjes dan ook al snel te veel. De ChristenUnie vindt dat iedereen veilig deel moet kunnen nemen aan de maatschappij. Mondkapjes zijn daar nu een onderdeel van. Daarom vraag ik het college om gratis mondkapjes te verstrekken aan minima".

Publieke binnenruimtes zijn bijv. winkels, het gemeentehuis, stations, parkeergarages en benzinestations. Het advies geldt ook voor contactberoepen, zoals de kapper, zowel voor de dienstverlener als de klant. Inmiddels vragen ook de meeste middelbare scholen, MBO’s enz. hun leerlingen een mondkapje te dragen. Kortom: het gaat om alledaagse situaties waar iedereen mee te maken heeft. 

Het dragen van een mondkapje is nu nog een dringend advies, maar aan wetgeving wordt gewerkt. De verwachting is dat de wet die de mondkapjesplicht regelt, over een paar weken in werking treedt. Het kabinet heeft aangegeven te willen kijken hoe mensen met lage inkomens kunnen worden voorzien van gezichtsbescherming. De uitvoering van dit plan ligt bij de gemeentes.

Cora Otter: "De kosten van mondkapjes kunnen best oplopen. Of mensen nu wasbare- of wegwerpexemplaren gebruiken, in beide gevallen kan het een flinke hap uit het weekbudget betekenen als je moet leven van een minimuminkomen. In gezinnen waar weinig geld is, zijn de kosten van mondkapjes dan ook al snel te veel. De ChristenUnie vindt dat iedereen veilig deel moet kunnen nemen aan de maatschappij. Mondkapjes zijn daar nu een onderdeel van. Daarom vraag ik het college om gratis mondkapjes te verstrekken aan minima".

De uitgifte van mondkapjes zou bijvoorbeeld kunnen via de regelingen voor inkomensondersteuning zoals Meer Volwassenen Meedoen en Meer Kinderen Meedoen (via www.ededoetmee.nl), of de voedselbank.

Gezien bovenstaande heb ik namens de ChristenUnie de volgende vragen aan het college: 

1.Is het college bereid in Ede op korte termijn actie te ondernemen om minima te voorzien van mondkapjes? Zo nee, waarom niet?

2. Zo ja: wil het college aspecten als duurzaamheid (wasbare mondkapjes) en lokale productie meenemen in de uitvoering?

Cora Otter-van den Bosch,
E. cora.otter@ede.nl 

Deel dit bericht

Labels: , , , ,