Column: 'De armen zullen jullie altijd bij je hebben…'

Cora Otter - brede banner.png
portretcora.png
Door Cora Otter op 16 november 2020 om 22:01

Column: 'De armen zullen jullie altijd bij je hebben…'

Woorden die Jezus sprak in Marcus 5, en nog elke dag blijkt hoe waar die woorden zijn. Ik ben geen wereldleider die fundamentele ongelijkheid groots aan kan pakken, maar ben wel raadslid in Ede. En op die plek zet ik me in om armoede in mijn eigen omgeving aan te pakken. Want: “De armen zullen jullie altijd bij je hebben….” Dit zijn de afsluitende woorden welke raadslid Cora Otter gisteravond uitsprak als gesproken column in het radioprogramma ‘Kerkvenster’. Lees hier haar hele column terug. 

Column Kerkvenster, maandag 16 november 2020

“De armen zullen jullie altijd bij je hebben…”

Woorden die Jezus sprak in Marcus 5, en nog elke dag blijkt hoe waar die woorden zijn.

De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. De 26 rijkste mensen op aarde, hebben samen evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Dan heb je het over cijfers die je doen duizelen.

En het laat mij weleens dagdromen: Wat als we de boel gewoon eens helemaal opnieuw zouden kunnen verdelen? Als we ervoor zorgen dat er een einde komt aan de praktijk dat bedrijven via slimme trucs belasting ontwijken, waardoor arme landen hun welverdiende inkomsten mislopen? Wat als we al het geld op een hoop zouden gooien en opnieuw verdelen, zodat er voor iedereen op de wereld een gelijke kans is op schoon water, voldoende voedsel, onderwijs en gezondheidszorg? Ik weet het, dat zijn dromen, niet realistisch uitvoerbaar.

Wij leven in één van de rijkste landen ter wereld, maar ook hier kennen we armoede. In Nederland moeten zo’n half miljoen huishoudens rond komen van een inkomen waarmee je tot de armen wordt gerekend. Het lukt niet iedereen in ons rijke land om het hoofd boven water te houden. Gelukkig hebben we goede regelingen, onze sociale zekerheid is een zegen. 

Nog dichter bij huis, in Ede, zijn er zo’n 4000 huishoudens met een laag inkomen. En natuurlijk, alles is relatief. Waar armoede in het ene land betekent dat je geen dak boven je hoofd hebt, moet leven van 1 maaltijd per dag en geen onderwijs kunt volgen, manifesteert armoede zich bij ons milder. Maar toch. Armoede is er.

Armoede is slecht voor je gezondheid. Mensen die leven in armoede, mijden regelmatig de medisch specialist of tandarts. Bang voor de eigen bijdrage die het hun kan kosten, kiezen ze niet voor de beste, maar de goedkoopste oplossing. Een oplossing die op langere termijn weer nieuwe problemen kan veroorzaken. Kinderen die in armoede opgroeien, kunnen niet meedoen aan wat er in de klas verwacht wordt van de kleding die je draagt, de traktaties en kinderfeestjes. Dat geeft het gevoel er niet helemaal bij te horen. Armoede geeft stress, en stress is van invloed op je schoolprestaties, maakt dat mensen moeilijker vooruit kunnen kijken en bezig zijn met overleven per dag. Armoede kan zorgen voor een sociaal isolement, puur omdat je het geld niet hebt voor een activiteit of uit schaamte voor je situatie.

In Ede kennen we goede regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Zo zijn er regelingen om toch mee te kunnen doen aan een sport, muziekles of eens een museum te kunnen bezoeken. Groei je als kind op in een gezin met een minimuminkomen, krijg je van de gemeente een fiets en laptop op het moment dat je naar de brugklas gaat.

Als raadslid voor de ChristenUnie is een goed armoedebeleid een van mijn speerpunten. Omzien naar elkaar, ook naar een naaste die in armoede leeft, is één van de uitganspunten waar ik voor sta. Recent stond in de diensten in onze kerk het boek Ruth centraal. Een prachtig voorbeeld van goed armoedebeleid komt daarin terug. De oogst aan randen van de akker bleef staan voor de armen, dat hielp Ruth en haar schoonmoeder Naomi om te overleven. De rijke Boaz ging niet voor maximale opbrengst en winst, maar voor barmhartigheid en solidariteit omdat God dat van hem vroeg.

Ik heb geen bedrijf waarin ik eerlijker keuzes kan maken over hoe ik omga met belastingen, ik heb wel de keuze zo eerlijk mogelijk mijn inkopen te doen. Ik heb geen akker waar ik de oogst aan de randen kan laten staan, maar kan wel delen van onze rijkdom. Ik ben geen wereldleider die fundamentele ongelijkheid groots aan kan pakken, maar ben wel raadslid in Ede. En op die plek zet ik me in om armoede in mijn eigen omgeving aan te pakken.

Want: “De armen zullen jullie altijd bij je hebben….”

Cora Otter-van den Bosch
E. cora.otter@ede.nl 

Labels: , , , ,