Nieuwe invulling voor de congreshal in Bennekom

2021 05 congreshal bennekom.jpg
Niek van den Brink - Portretfoto.png
Door Niek van den Brink op 19 mei 2021 om 07:45

Nieuwe invulling voor de congreshal in Bennekom

De congreshal van de Jehova’s getuigen staat al geruime tijd leeg. Een blokkendoos met veel parkeerplaatsen erom heen. Het wordt tijd dat daar een nieuwe bestemming voor komt. Er liggen mooie plannen waar de fractie van de ChristenUnie van harte ‘ja’ tegen zegt.

Geschiedenis
Een plek voor de Jehova’s getuigen wordt een plek voor o.a. de Vrije Evangelische Gemeente. De Jehova Getuigen kennen we wel. De mensen die huis aan huis gaan met hun blaadje ‘De Wachttoren’. Soms vriendelijk, soms een tikkeltje opdringerig. Misschien ervaren Edenaren politici ook wel zo in campagnetijd. De VEG is minder bekend. De vrije evangelische gemeenten ontstonden in de 19e eeuw. Het zijn zelfstandige gemeenten. Eén van de grondleggers was Jan de Liefde. Hij begon als vrijzinnig doopsgezind predikant maar beleefde een verandering in zijn geloofsbeleving waardoor hij de vrijzinnigheid achter zich liet. Niet meer passend bij de doopsgezinden en toch ook weer te ‘anders’ om hervormd te worden, werd hij predikant van een ‘vrije gemeente’. Hij verhuisde naar Amsterdam. Daar werd hij getroffen door zowel de geestelijke als de materiële nood van de Jordaners. Hij startte zijn evangelisatiewerk met turf onder zijn ene arm en een Bijbel onder de andere. Niet veel later richtte hij de vereniging ‘Tot heil des volks’ op die tot op de dag van vandaag goed werk verricht onder kwetsbare mensen. Het bekende kindergebedje ‘Ik ga slapen, ik ben moe’ is door Jan de Liefde vanuit het Duits overgezet naar het Nederlands. Een gebed dat ik als klein kind vaak met mijn moeder gezongen heb voor het slapen gaan. 

Andere invulling congreshal Bennekom
Nu we wat meer weten over het ontstaan van de VEG, buigen we ons nu over het ontstaan van een prachtig plan in Bennekom. Het lelijke congrescentrum met oneindig veel stenen parkeerplaatsen wordt omgetoverd tot een plek voor zingeving, wonen, dagbesteding, opgroeien en oud worden. Dat alles met oog voor groen, klimaat en alles waar de ChristenUnie voor gaat. De parkeernormen kunnen misschien wat roet in het eten gooien, maar laten we hopen dat we eruit gaan komen. Het is mooi om te zien dat er naast een kerk plek is voor ander goed werk. Dat er wordt ingezet op verbinding tussen oud en jong, vragers en dragers. Daar wordt de ChristenUnie enthousiast van. In de stukken staat dat er ook plannen zijn voor begeleid wonen. Het zou mooi zijn als ook dat hier een plek krijgt, want onze gemeente heeft daar grote behoefte aan. Ik zou bijna willen zeggen: dit wordt een mooi project in de geest van ‘De Bijbel en turf’…

Met deze plannen wordt Bennekom nog mooier!

Niek van den Brink, raadslid
E: niek.van.den.brink@ede.nl 

Deel dit bericht

Labels: ,