Column kerkvenster: 'Heb aandacht voor elkaar'

people-2557396_1920.jpg
portretcora.png
Door Cora Otter op 20 december 2021 om 07:45

Column kerkvenster: 'Heb aandacht voor elkaar'

Fractievoorzitter Cora Otter sprak op 6 december de column 'Heb aandacht voor elkaar' uit bij het radioprogramma Kerkvenster. Lees hier haar hele column. 

We leven in een ingewikkelde tijd. Allerlei dagelijkse zaken die zeker leken, zijn niet meer zeker: 

Voor ondernemers die met de zoveelste lockdown te maken hebben. 

Voor kinderen die nu nog wel naar school kunnen, maar hopen dat het niet zover komt als eerder, toen ze maanden thuis zaten achter de computer met thuisonderwijs. Voor mensen die wachten op een behandeling in het ziekenhuis, maar te horen krijgen dat het nog wel een tijdje kan duren. En ga zo maar door.

Het roept de vraag op: waar kan ik nog wel op rekenen, wat is wel zeker, waar hoop ik op, wat kan ik doen?

Ik ben een boek aan het herlezen van Corrie ten Boom. U kent haar wellicht. Tijdens de 2e wereldoorlog zette zij zich samen met haar familie in, om Joodse mensen en verzetsstrijders uit handen van de Duitsers te houden. De horlogemakerij van de familie Ten Boom werd een toevluchtsoord voor velen. Er zaten mensen ondergedoken, het was een distributiepunt voor voeding en bonnen.

Vanuit hun christelijke levensovertuiging, en met gevaar voor eigen leven, deed de familie Ten Boom wat ze konden om mensen bij te staan. 

Onze tijd wil ik op geen enkele manier vergelijken met de tijd waarin Corrie ten Boom zich inzette voor de mensen om haar heen. Maar haar boodschap en voorbeeld is wat mij betreft een les voor iedere dag.

Zo is één van haar uitspraken: “Ik maak me niet zo druk om datgene in de Bijbel wat ik niet begrijp. Maar ik maak me druk om datgene wat ik wel begrijp en iedere dag kan toepassen”.

Een hoofdstuk uit de bijbel dat wat mij betreft heel heldere taal spreekt, is Mattheus 25.

Jezus roept zijn volgelingen op hun talenten te gebruiken, en koppelt er een belofte aan: Je zult gezegend worden als je hongerigen te eten geeft, kleding geeft aan wie dat niet heeft, gevangenen en zieken bezoekt, gastvrij bent voor vreemdelingen. Concreter kan het bijna niet, iedereen kan dit begrijpen. En dus kunnen we daarmee aan de slag, voor zover het in ons vermogen ligt.

Alle punten die in Mattheus 25 genoemd worden, zijn samen te vatten als: zie om naar elkaar, zorg voor elkaar.

Ik geloof dat we als mens geschapen zijn om in verbinding met elkaar te leven. Ieder mens heeft het nodig gezien, gehoord en gekend te worden. Dat krijgt vorm in een samenleving waar iedereen op zijn of haar manier bijdraagt en waarbij niemand aan de zijlijn wordt gezet. Daarbij is zorgen niet iets wat direct wordt uitbesteed, maar in eerste instantie is zorgen voor elkaar onderdeel van het leven. Samen leven vraagt een actieve houding van ons allemaal. Dan bloeien we op en komen tot ons recht.

Een tijd als de onze vraagt naar omzien naar elkaar. En dat kan heel klein beginnen: een vriendelijk woord voor de pakketjesbezorger die enorme werkdruk heeft, aandacht voor een jongere die veel van zijn of haar sociale leven ziet wegvallen door alle maatregelen. Een tas boodschappen bezorgen bij iemand waarvan je weet dat het financieel niet goed gaat. Vragen of je iets kan doen voor je buren die voor de zoveelste keer in quarantaine zitten. Kook een keer voor een mantelzorger, nodig een vluchteling uit om samen iets te ondernemen.

Maak je niet druk om de dingen die je ingewikkeld vindt of niet begrijpt. Maak je druk om datgene wat je iedere dag kunt toepassen.

Heb aandacht voor elkaar. Want als er iets in de bijbel duidelijk is, is het Mattheus 25!

Cora Otter - van den Bosch, fractievoorzitter
E: cora.otter@ede.nl 

Labels: ,