Reactie ChristenUnie Ede op stikstofbrief

Koeien in de mist

Reactie ChristenUnie Ede op stikstofbrief

De stikstofbrief is een teleurstellend en polariserend verhaal geworden, vinden onze fractieleden Bram van der Beek, Niek van den Brink en John Smits in een gezamenlijke reactie namens de fractie.

Allereerst is het teleurstellend dat de brief alleen percentages en reductiedoelstellingen bevat. Het mist een verhaal met perspectief: een manier waarop boeren fatsoenlijk mee kunnen doen. Het is een verhaal geworden dat ver afstaat van de praktijk en veel emoties oproept. Ook is het pijnlijk dat de luchtvaart, het verkeer, de industrie en andere bronnen van uitstoot niet gelijk behandeld worden. Dat zorgt ervoor dat er veel wantrouwen is ontstaan richting de politiek.

Tegelijkertijd zijn veranderingen in de landbouw wel dringend nodig. Te lang hebben banken, diervoeders, boeren, consumenten en overheid een systeem gebouwd dat te grootschalig en te eentonig is. Een systeem dat teveel gericht is op productie. Daarbij krijgen boeren te weinig geld voor hun geleverde producten. Een gezonde toekomst vraagt een gezonde leefomgeving voor plant, dier en mens. Juist in het belang van een vitale agrarische sector moet de basis waarvan wij leven op orde zijn.

De verandering in de landbouw is ingezet maar het gaat nog langzaam. Vaak omdat boeren er jaren over doen om investeringen die zij hebben gedaan terug te verdienen en hun bedrijfsvoering daarom niet snel kunnen aanpassen. Toch is er wel hoop. De provincies zijn aan zet en Gelderland heeft al met boeren en de industrie een plan gemaakt voor 40% reductie. Ook de industrie reduceert. Het is een plan met toekomstperspectief en met ruimte voor de eigen situatie van de boer. Ook Ede ondersteunt dat plan. Wij kennen onze boeren en willen mét hen de toekomst vormgeven. Een toekomst met zorg voor onze natuur en met de menselijke maat. We laten ‘Den Haag’ zien hoe we er met elkaar uitkomen in de Gelderse Vallei. Een vallei met toekomst.

Labels: ,