Vervuild PMD-afval: minder recycling én duurder. Hoe is dat in Ede?
Vervuiling in PMD-afval is een landelijk probleem en zorgt ervoor dat er minder wordt gerecycled. Ook kost het gemeenten veel geld. Om na te gaan wat de situatie in Ede is, stelde raadslid Jan Willem Middelesch schriftelijke vragen.
Om te kunnen recyclen is het van belang dat bij het PMD-afval ook daadwerkelijk alleen plastic, metaal en drankenkartons belanden. Als er teveel vervuiling tussen het PMD-afval zit - restafval of etensresten bijvoorbeeld - wordt de hele lading verbrand, ook het plastic dat nog goed te recyclen is. Daarnaast wordt bij te veel vervuiling geen vergoeding betaald aan de gemeente, waardoor ook de gemeente Ede mogelijk geld misloopt.
Vorig jaar werd 24 miljoen kilo PMD-afval verbrand. Dat moet anders.
Voor ‘schoon’ PMD-afval (maximaal 15 procent ander afval) krijgen gemeenten namelijk een vergoeding van Verpact. Volgens Verpact lukt het slechts één op de zes gemeentes om altijd PMD-afval in te zamelen dat schoon genoeg is om te recyclen. Ter illustratie: vorig jaar werd 24 miljoen kilo PMD-afval verbrand van de 379 miljoen kilo die werd ingezameld. Dat moet anders, vindt Jan Willem. Hoewel we zien dat er op wordt gecontroleerd - ook onze fractie ziet sporadisch een niet-geleegde PMD-kliko met een waarschuwingslabel – zijn we benieuwd naar de situatie in de gemeente Ede.
Jan Willem stelde daarom de volgende vragen:
- Is het college bekend met het genoemde nieuwsbericht 'Plastic afvalbak te zwaar? Dan niet geleegd' van de NOS?
- Wat is de situatie in Ede met betrekking tot vervuiling van het PMD-afval? Zijn er eventueel cijfers om dat te onderbouwen?
- Is er verschil tussen verschillende wijken en/of dorpen in onze gemeente als het gaat om vervuiling van het PMD-afval? Zo ja, kunt u ook hierover cijfers verstrekken en dit nader toelichten?
- Is er verschil tussen Ede en andere gemeenten waarvoor ACV afval inzamelt? Zo ja, kunt u ook hierover cijfers verstrekken en dit nader toelichten?
- Welke acties ondernemen de gemeente Ede en ACV of welke acties hebben zij reeds ondernomen om vervuiling in het Edese PMD-afval tegen te gaan?
- Afvalinzamelaar ROVA probeert nu vervuiling op te sporen door vuilnisbakken te wegen en werkt daarin samen met Wageningen Universiteit: “want plastic is licht, dus een zware bak is verdacht”. Is dit voor ACV ook een (haalbare) mogelijkheid? Zo ja, kunt u toelichten hoe en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
- Hoe vaak gebeurt het dat Edese ladingen worden afgekeurd? Kunt u daarbij ook cijfers geven over bijvoorbeeld aantal ladingen of hoeveelheid kilo (afgekeurd) PMD-afval?
- Hoeveel vergoeding heeft de gemeente Ede de afgelopen jaren jaarlijks ontvangen van Verpact?
- Hoeveel vergoeding is de gemeente Ede de afgelopen jaren misgelopen door PMD-afval met teveel vervuiling?