Schulden voorkomen, géén kopen op afbetaling
Kopen op afbetaling, als je even krap bij kas zit klinkt dat heel aantrekkelijk. Online kan het al langer, maar achteraf betalen wordt ook mogelijk in de winkelstraat, als het aan betaalbedrijven Klarna en Adyen ligt. Reden voor raadslid Cora Otter om hierover raadsvragen te stellen.
Achteraf betalen of Buy now, pay later (BNPL) is een betaalwijze die tot nu toe voornamelijk online bestond bij betaaldiensten zoals Klarna. Door de samenwerking met Adyen wordt dat in de loop van oktober ook mogelijk in de winkelstraat. ‘Buy Now Pay Later’ klinkt leuk, maar dit kopen op afbetaling in fysieke winkels moeten we écht niet willen, aldus Cora. Als je op tijd terugbetaalt, wordt geen rente berekend. Maar doe je dat niet, lopen de incassokosten flink op. We maken ons dan ook zorgen om met name jongeren en mensen die al schulden hebben, omdat men zo veel te gemakkelijk (verder) in de problemen kan komen.
Dit kopen op afbetaling in fysieke winkels moeten we écht niet willen.
Schulden voorkomen is de inzet van de ChristenUnie Ede. En daarom hebben we vragen hierover aan het college gesteld. Wil het college in overleg gaan met bijv. winkeliersverenigingen met de vraag: Voer Buy Now Pay Later niet in? En via scholen jongeren informatie geven hoeveel risico’s kopen op afbetaling heeft? Tweede Kamerlid Don Ceder vroeg er landelijk aandacht voor, wij doen het lokaal!
Cora heeft het college de volgende raadsvragen gesteld:
- Heeft het college in beeld of in de gemeente Ede winkeliers zijn die 'kopen op afbetaling' willen aanbieden, of dat wellicht al doen?
- In het bestuursakkoord “Samen werken aan de toekomst’ wordt de aanpak van schulden specifiek genoemd. Is het college zich bewust van de risico's van het 'kopen op afbetaling' voor diverse kwetsbare doelgroepen zoals minderjarigen en mensen met schulden?
- Onderneemt het college al acties om inwoners te beschermen tegen het aanbieden van laagdrempelige leningen, die duur kunnen uitpakken? Zijn er al initiatieven of campagnes opgezet om consumenten bewust te maken van de financiële risico's van deze betaalmethode?
- Is het college bereid verdere acties te ondernemen, bijvoorbeeld door hierover het gesprek aan te gaan met winkeliers(-verenigingen)?
- Hoe kijkt het college aan tegen de rol van financiële educatie op scholen en via maatschappelijke organisaties om jongeren en andere kwetsbare groepen beter voor te lichten over de risico's van consumptief krediet en 'kopen op afbetaling'? Is er een samenwerking met lokale initiatieven op dit gebied?