
Gemeente Ede gaat gebruik staalslakken inventariseren
Staalslakken worden gebruikt bij bijvoorbeeld speelplaatsen en in de wegenbouw, maar kunnen gezondheidsklachten en milieuschade veroorzaken. Na raadsvragen te hebben gesteld, stelde raadslid Jan Willem Middelesch tijdens de PDE van 26 juni aanvullende vragen. Het college reageerde onder andere met het toezeggen van een inventarisatie. In dit artikel licht Jan Willem het probleem verder toe en gaat hij in op de reactie van het college.
"Ik maak mij enorme zorgen", zo introduceerde raadslid Jan Willem Middelesch zijn aanvullende vragen over het gebruik van staalslakken in de openbare ruimte. Niet als zijn eigen woorden, maar als geciteerde uitspraak van de staatssecretaris. Want verschillende gemeenten gaan staalslakken verwijderen van pleinen en speelplaatsen, na gezondheidsklachten van bewoners. Zo schreef RTL Nieuws over bloedneuzen, zere ogen en ademhalingsproblemen. Omroep Flevoland schreef over melkwitte sloten met een extreem hoge pH-waarde. Een collegelid van de Algemene Rekenkamer noemt het gebruik van staalslakken een 'tikkende tijdbom'.
Gestelde aanvullende vragen
Hoewel de risico’s afhangen van de precieze toepassing, zijn dit signalen en uitspraken om serieus te nemen. In de beantwoording van de gestelde raadsvragen, lezen we echter dat de gemeente Ede geen volledig overzicht heeft van locaties waar staalslakken zijn toegepast en nog geen eigen onderzoek start. Er zijn in Ede gelukkig geen gezondheidsklachten of milieuschade gemeld, maar we gaan toch niet wachten tot het zover is? Ook omdat inwoners zich ondertussen mogelijk onnodig zorgen maken over speelplaatsen of over wandel- en fietspaden. Wij hebben daarom de volgende aanvullende vragen gesteld:
- Het college geeft aan dat er geen volledig overzicht is van locaties met staalslakken en dat er voorlopig geen eigen onderzoek wordt gestart. Is het college bereid om alsnog een inventarisatie te starten, bijvoorbeeld door aannemers van recente grote projecten te vragen of zij mogelijk gebruik hebben gemaakt van staalslakken?
- Het college geeft aan dat in eigen projecten geen nieuwe staalslakken toegepast gaan worden. Hoe kan het college dit waarborgen als zij vooruitlopend op de meldingsplicht geen inzicht heeft in het gebruik van staalslakken? Welke stappen zet het college om te voorkomen dat bij toekomstige gemeentelijke projecten opnieuw staalslakken of vergelijkbare materialen worden gebruikt?
- We spreken zometeen over de Perspectiefnota, waarin ook budget staat opgenomen om de in de Zeeheldenbuurt aangetroffen staalslakken af te voeren. Het college geeft aan nu geen geld te willen reserveren voor onderzoek naar en saneren van locaties met staalslakken. Hoe wil het college eventuele onverwachte saneringskosten opvangen?
- Waar kunnen bedrijven, inwoners en anderen zich melden als zij vermoeden dat zij staalslakken hebben aangetroffen?
Reactie college
Het college geeft aan bereid te zijn om een inventarisatie te starten. Op een aanvullende vraag, reageert het college dat deze inventarisatie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd en de resultaten ervan ook zo snel mogelijk met de gemeenteraad worden gedeeld. Ook heeft de wethouder aangegeven dat het gebruik van staalslakken in afspraken met aannemers wordt uitgesloten, maar dat dit anders ligt voor bijvoorbeeld rijkswegen. Als in een project toch staalslakken worden aangetroffen, is voor het opruimen ervan een post voor 'onvoorziene uitgaven'. Als dat onvoldoende blijkt, zal het college aan de gemeenteraad om meer geld vragen. Als bedrijven, inwoners en anderen vermoeden dat zij staalslakken hebben aangetroffen kunnen ze dat onder andere aan de gemeente doorgeven, bijvoorbeeld via de online mogelijkheid 'melding openbare ruimte'.
Vervolg
We houden de landelijke ontwikkelingen in de gaten en wachten de inventarisatie van het college af. Mochten we aanleiding zien om hier opnieuw aandacht voor te vragen, dan zullen we dat natuurlijk doen.