Ede krijgt asielzoekerscentrum

2021 07 Hoenderloo groep AZC
Dirjanne van Drongelen - Portretfoto.png portretannemiek.png
Door Dirjanne van Drongelen, Annemiek Stam op 12 juli 2021 om 07:45

Ede krijgt asielzoekerscentrum

Ede krijgt een AZC. Het is de bedoeling dat 200 asielzoekers en ruim 300 arbeidsmigranten de komende jaren kunnen wonen op de Kop van Deelen in Deelen. Pluryn heeft de voormalige JeugdzorgPlus-locatie verkocht aan Rosewood Investments, die er op termijn een woon-zorglocatie van wil maken.

Samen met het COA heeft deze vastgoedinvesteerder een verzoek ingediend bij de gemeente voor de huisvesting van asielzoekers en arbeidsmigranten. Het college heeft hiermee ingestemd en het voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. Die heeft hier in de raadsvergadering van donderdag 8 juli over besloten.

Aandacht voor integratie voor asielzoekers
In de raadsvergadering van donderdag 1 juli is daar eerst uitgebreid over gesproken. Vanuit de ChristenUnie hebben Annemiek Stam en ik aandacht gevraagd voor de mogelijkheden van integratie voor met name de asielzoekers. De ligging van het toekomstige AZC maakt het niet makkelijk om als inwoners van Ede een actieve rol te spelen. Binnen de verantwoordelijkheid van COA zal veel op het terrein zelf worden georganiseerd. Maar de noodopvang in 2015/2016 heeft laten zien dat Ede een ontvangende samenleving is die graag in contact komt met deze mensen om hen de taal te leren, de omgeving te leren kennen en vriendschappen op te bouwen. Daarom heb ik namens de ChristenUnie voorgesteld dat we hier als gemeente buiten de lijntjes kijken wat mogelijk is om dit te faciliteren.

Vangnet voor arbeidsmigranten
Een ander punt van aandacht is een vangnet voor de arbeidsmigranten. Werk en onderdak is in deze constructie aan elkaar gekoppeld. Als het werkcontract wordt beëindigd – daar kunnen verschillende redenen voor zijn – is er ook geen plek meer om te wonen. In het gunstige geval vindt iemand zelf alternatief onderdak of vertrekt weer richting thuisland. Maar het is niet ondenkbaar dat deze inwoners van gemeente Ede in een dergelijke situatie op straat terechtkomt.  

 Er zitten wat haken en ogen aan het voorstel, maar de ChristenUnie is blij dat we in Ede op deze manier onze bijdrage kunnen leveren. Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je erover doorpraten? Neem dan vooral contact op via dirjanne.van.drongelen@ede.nl of 06-40104010.

Omroep XON interviewde Dirjanne van Drongelen over de plannen rondom de Kop van Deelen.  

Dirjanne van Drongelen, raadslid
E: dirjanne.van.drongelen@ede.nl 

Annemiek Stam, fractievolger
E: annemiek.stam@ede.nl 

Foto: Omroep Gelderland. De Hoenderloo Groep. 

Labels: , , ,