Mondelinge vragen over verontreiniging op Goudsberg

IMG_3264.JPG
portretjanwillem.png
Door Jan Willem Middelesch op 19 december 2024 om 20:00

Mondelinge vragen over verontreiniging op Goudsberg

Al eerder hebben wij aandacht gevraagd voor de situatie op de oude vuilstort op de Goudsberg. In een recent memo heeft het college aan de raad meegedeeld dat nu blijkt dat een deel van het terrein verontreinigd is en zal worden afgesloten. Namens ChristenUnie Ede stelde raadslid Jan Willem Middelesch daarover mondelinge vragen tijdens de besluitvormende vergadering van 19 december 2024.

Wij vinden het goed om in het memo van 17 december te lezen dat gemeente en provincie niet stil hebben gezeten, dat er de afgelopen tijd verschillende acties zijn uitgevoerd en ook nu maatregelen worden genomen. Dit met oog op de constateringen dat op deze voormalige stortplaats met name het oostelijk deel verontreinigd is met onder andere zware metalen en asbest. Er zijn – gelukkig – geen acute gevaren voor de volksgezondheid of voor dieren, maar er is wel sprake van risico’s. Uit het memo blijkt verder dat het oostelijk deel nu wordt afgesloten voor publiek, maar dat het nodig is om binnen enkele jaren maatregelen te nemen. Naar aanleiding hiervan heeft raadslid Jan Willem Middelesch tijdens de besluitvormende vergadering van 19 december 2024 de volgende mondelinge vragen gesteld:

  1. In de beantwoording van onze eerdere raadsvragen [zie bijlage bij dit artikel] heeft het college aangegeven dat er geen asbestverdacht materiaal is aangetroffen. Nu blijkt dat het terrein deels verontreinigd is, onder andere met asbest. Waarom is dit pas nu duidelijk geworden? Kan het college de resultaten van het uitgevoerde onderzoek delen met de raad?
  2. Het oostelijk deel van het terrein zal dus enkele jaren afgesloten zijn, totdat er maatregelen op het terrein zijn genomen. Zullen de risico’s gedurende deze periode niet verder kunnen toenemen?
  3. De provincie heeft een aanvraag gedaan voor een rijksbijdrage voor de kosten voor de te treffen maatregelen. Kan het college een indicatie geven wat de kosten zullen zijn van de benodigde maatregelen? In hoeverre wordt dit gedekt door de rijksbijdrage en in hoeverre is er een bijdrage nodig vanuit provincie en/of gemeente? In hoeverre dragen ook andere eigenaren van het terrein bij aan de te nemen maatregelen?
  4. In onze raadsvragen hebben wij ook gevraagd naar andere voormalige vuilstortlocaties in natuur- en/of landelijk gebied. Het college heeft in de beantwoording aangegeven dat in de gemeente Ede meerdere locaties in beeld zijn, maar kon destijds nog geen definitief overzicht verstrekken. Kan het college dit overzicht inmiddels wel verstrekken en daarbij aangeven of op die locaties soortgelijke risico’s spelen?

Reactie college
In reactie op de mondelinge vragen heeft het ccollege aangegeven dat er eerder een visuele inspectie is uitgevoerd, maar dat er nu verdergaand onderzoek is uitgevoerd door middel van grondboringen. Het college kan de resultaten van dit onderzoek delen en daar zullen wij nog afzonderlijk ook om vragen. Bij dit uitgebreide onderzoek is wél asbest aangetroffen en ook bijvoorbeeld zware metalen. Er is geen reden om aan te nemen dat de risico's tijdens de afsluiting - die wordt betaald door de provincie Gelderland - zullen toenemen. Over verdere kosten van de te nemen maatregelen is nog geen onderbouwing, het college kan die kosten op dit moment niet concreet maken. Ook komt het college op een later moment nog terug op de situatie op vergelijkbare locaties in de gemeente Ede. Op die locaties wordt komend jaar een risicoinventarisatie uitgevoerd. 

Bijlagen

Labels: , ,