Ede Centrum; groen en gastvrij én sociaal

2021 06 ede centrum
Annemiek Stam - Portretfoto.png Daan Weststrate - Portretfoto.png
Door Annemiek Stam, Daan Weststrate op 21 juni 2021 om 22:03

Ede Centrum; groen en gastvrij én sociaal

Herken je dit; je loopt in het centrum van Ede en staat regelmatig stil om een praatje te maken (volgens mijn kinderen doe ik dat veel te vaak). En wat is het fijn dat we ook weer met elkaar af kunnen spreken om een terrasje te pakken. De Edese ondernemers verdienen een groot compliment voor de voortdurende aanpassingen die ze moesten doen om overeind te blijven in de crisis

Een stadshart anno 2021 is nog steeds is het een plaats van aankopen doen. Maar meer nog een plaats geworden van ontmoeten, recreëren, eten, beleven, werken en studeren.  En een plaats waar startende en creatieve ondernemers een plaats nodig hebben.

Onlangs behandelden we in de raad de centrumvisie “Ede groen en gastvrij”. Wij hebben daar als ChristenUnie een woord aan toegevoegd, namelijk sociaal. We dromen namelijk van meer dan individuele ontmoetingen. Er bleek uit de centrumvisie dat er naast de Meet-Inn ook behoefte is aan een ander type ontmoetingsplaats. Een aantal jaar geleden sloegen verschillende maatschappelijke organisaties en ondernemers al de handen in elkaar om een kloppend hart in Ede centrum te realiseren[1]. Helaas is daar destijds geen investeerder voor gevonden.

Tekst gaat verder onder video.

Ik doe even een appél op je voorstellingsvermogen. We lopen in gedachten samen één van de grote leegstaande panden binnen; stel je bent ondernemer en er zou een plaats zijn in het hart van Ede centrum waar je onder het genot van een goede bak koffie je klanten kan ontmoeten. Want je thuiskantoor heeft veel mogelijkheden maar is niet geschikt als vergaderlocatie. In hetzelfde pand worden producten verkocht door cliënten van een zorginstelling die zich daar geen client voelen maar vooral trotse verkopers. Ook zijn er stilteruimtes waar jongeren studeren. Een startende ondernemer die nog niet de risico’s kan dragen van een eigen pand zit ook op dezelfde verdieping. Als je verder loopt verbaas je je hoe een ambachtsman zijn producten aan het maken is. En omdat je ’s avonds een vergadering wilt houden op locatie heeft je het nét opgestarte cateringbedrijf gevraagd om de maaltijd te verzorgen. Terwijl zij de maaltijd klaarmaken leren ze van elkaars culturen, zijn bezig met taalontwikkeling en genieten van het samen koken. Hoe mooi zou het zijn als de leegstand deels gevuld wordt met een plaats waar alle lagen van de bevolking bij elkaar komen. Waar geld verdiend wordt maar ook naar elkaar wordt omgezien.

In andere steden zijn dergelijke ontmoetingsplaatsen aanwezig. Tot nog toe is de opstelling van de gemeente dat men niet investeert in vastgoed. Daarom hebben we op 3 juni een motie ingediend om de gemeente te laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om dergelijke ontmoetingsplaatsen te creëren.  De fractie van Groenlinks was mede indiener, en met 32 stemmen vóór is de motie aangenomen.

Spreekt dit je aan of heb je hier vragen over; neem gerust contact op.

Een goede basisinfrastructuur in het centrum van Ede (toiletten op strategische plekken, genoeg fietsenstallingen en een klantvriendelijk en toegankelijk centrum) vinden we essentieel. Maar ook dat er een kloppend hart is en ondernemers met trots en tevredenheid ons als inwoners kunnen ontvangen.

Annemiek Stam, fractievolger
E: annemiek.stam@ede.nl 

Daan Weststrate, raadslid
E: daan.weststrate@ede.nl 


[1] https://thepeopleshouse.nl/

Deel dit bericht

Labels: , ,