
Vanaf 1 januari 2019 is de toegang tot hulp bij problemen op verschillende leefgebieden georganiseerd via het algemeen maatschappelijk werk, toegangsteam jeugd en het loket Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Een verandering ten opzichte van de jaren daarvoor, toen de Sociaal Teams daar een grote rol in vervulden. Reden van deze wijziging zijn de oplopende kosten binnen het sociaal domein en de zoektocht naar een efficiëntere uitvoering. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er passende ondersteuning geboden kan worden aan mensen die het (tijdelijk) niet op eigen kracht redden en dat duidelijk is waar zij terecht kunnen met hun vraag. Daarom heeft raadslid Dirjanne van Drongelen vragen gesteld over de nieuwe werkwijze.
De ChristenUnie is blij dat het college gelukt is om met de bezwaarmakers tot overeenstemming te komen over een nieuw ontwerp voor de Parklaan. Hiermee komt de aanleg van de Parklaan, de broodnodige ontsluitingsweg voor het zuiden en oosten van Ede, een stuk dichterbij. De aanpassingen aan het ontwerp zijn goed voor het milieu en blijven gericht op een goede ontsluiting van de wijken. Wel hebben we twijfels bij de houdbaarheid van de gekozen oplossingen voor de verkeersdoorstroming.
Het houdt de gemoederen bezig: het nut en de noodzaak van een autotunnel wanneer de spoorwegovergang van de Kerkweg wordt gesloten. De één wil de schop morgen al in de grond zetten, de ander wil juist de overweg zo snel mogelijk gesloten hebben en zit niet op een autotunnel te wachten. Er is ook een groep die de zowel voor- als nadelen ziet van een autotunnel. Kortom, de meningen lopen uiteen. Het is nu aan de gemeenteraad om een eerste duiding te geven aan het rapport van Ecorys. De gemeenteraad, want het college wil zich nog niet branden aan deze kwestie. Want dat er mensen teleurgesteld moeten worden, dat is wel duidelijk.
In de afgelopen periode hebben we diverse keren melding gemaakt over de financiële tekorten binnen het sociaal domein en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. De kosten voor de zorg in Ede blijven binnen zowel de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) als de Jeugdwet oplopen, terwijl de budgetten die we vanuit het Rijk ontvangen voor het leveren van deze zorg afnemen. Dat heeft consequenties voor de manier waarop de zorg in Ede georganiseerd is. Het college houdt zich als verantwoordelijke voor de uitvoering bezig met de vraag: welke ombuigingen kunnen er gedaan worden om de zorg zo efficiënt mogelijk te regelen voor de inwoners van Ede zonder af te doen aan de kwaliteit van zorg?
Hoe handig is dit? Als het aan de ChristenUnie ligt, komen er een aantal watertappunten in Ede zondat inwoners en toeristen heel gemakkelijk water kunnen bijvullen. Deze watertappunten zouden dan geplaatst moeten worden bij diverse druk bezochte plaatsen in Ede en bij speelplaatsen of toeristische plaatsen zoals bijvoorbeeld de Schaapskooi op de Ginkelse heide. Zo kun je door de hele kern straks gratis je flesje met water (bij)vullen. Dit probeerde de ChristenUnie, samen met diverse andere partijen in de gemeenteraad, voor elkaar te krijgen via een motie tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2019-2022. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
Eindelijk is het dan zover....! Afgelopen donderdagavond stemde de gemeenteraad in met de begroting voor 2019. Raadslid Daan Weststrate: “In deze begroting is geld gereserveerd om de hoogspanningslijn die boven de kern van Ede loopt (tracé vanaf de N224 over o.a. de Zeeheldenbuurt en de Klaphekbuurt) ondergronds te brengen. Op 12 november 2015 heb ik via een motie het college verzocht te onderzoeken hoe de hoogspanningslijn zo snel mogelijk ondergronds kan worden gebracht én de benodigde gelden hiervoor te reserven. Nu deze fase achter de rug is, kunnen de voorbereidingen écht beginnen. Met de vaststelling van dit geld in de begroting gaat een lang gekoesterde wens van de ChristenUnie in vervulling!”
Er wordt in de gemeente Ede al jaren over gesproken maar het World Food Center (WFC) komt nu in een rap tempo dichterbij. Dat is ook nodig want de voedselproblematiek vraagt wereldwijd om integrale aandacht en oplossingen. Als fractie van de ChristenUnie Ede staan wij daarom ook helemaal achter de komst van het WFC naar Ede.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat als er sprake is van lastenverlichting, deze ten goede komt aan alle inwoners. Nu in de programmabegroting een structurele lastenverlichting is opgenomen, door in 2022 geen inflatiecorrectie toe te passen op de OZB heffing, vinden wij dan ook dat de inwoners van Ede die een huis huren hiervan mee moeten kunnen profiteren.
De ChristenUnie is blij met initiatieven die een rookvrije toekomst voor onze kinderen dichterbij brengen. Afgelopen zaterdagmorgen was raadslid Sandra Kooij op bezoek bij het voetbalveld van DTS Ede. DTS Ede is een van de vele sportverenigingen in Nederland die stappen zet om een rookvrije sportvereniging te worden. Bekijk onderstaand filmpje voor meer over de ChristenUnie en een rookvrije samenleving.