
De ChristenUnie staat voor een waardevolle samenleving. Zorgdragen voor de schepping is een voluit christelijke opdracht. Statenlid Peter van 't Hoog is blij met en onder de indruk van het mooie werk wat deze werkgroep verricht ten behoeve van het onderhoud van het landelijk gebied en reikte de organisatie, in de persoon van John Smits, een Waardevol-lintje uit.
Vrijwilligers en bedrijven in Ede doen heel waardevol werk voor inwoners die onder bestaansminimum leven. Nu zij zélf in problemen zitten, verwacht Cora Otter dat de gemeente hén steunt! Daarom stelt zij met het CDA, GroenLinks en de PvdA vragen hierover aan het college.
Op een prettige manier oud worden, midden in de wijk en een helpende hand kunnen toesteken voor je medebewoners. In de toekomst zullen er veel verschillende woningprojecten voor ouderen nodig zijn. Statenlid Peter van 't Hoog reikte een Waardevol-lintje uit aan CPO Vitalius: 'Waardevol aan deze CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is dat het niet alleen gaat om woonruimte voor de deelnemers zelf, maar dat de deelnemers ook voor de hele buurt een ‘huiskamer’ willen vormen; ik vind die combinatie met de sociale functie heel bijzonder. De provincie heeft deze CPO ondersteuning geboden; een goed voorbeeld hoe de provincie bijdraagt aan totstandkoming van maatschappelijk waardevolle initiatieven'.
Tijdens het vragenuurtje van de Politiek Dag Ede heb ik aandacht gevraagd voor de mogelijkheden van inwoners met een lichamelijke of andre beperking om te stemmen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen op woensdag 20 maart a.s. Stemmen is voor deze inwoners van onze gemeente veel ingewikkelder. Zijn alle stembureaus in Ede goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking? Hoe worden leden van stembureaus voorbereid op het bieden van een omgeving die zodanis is dat ook mensen met een beperking kunnen stemen? Deze en andere vragen stelde ik aan het college.
Sinds november 2016 is er n.a.v. een informatieavond over tiny houses (georganiseerd door ChristenUnie, GroenLinks en GemeenteBelangen) een initiatiefgroep ontstaan die tiny houses wil realiseren in de gemeente Ede. Voor de initiatiefnemers zijn gemeenschapszin en een duurzame levensstijl belangrijk. Punten die ook belangrijk zijn voor de ChristenUnie. Ondanks dat het bestuursakkoord positief staat ten opzichte van flexibele woonvormen, is er tot op heden nog geen locatie voor dit initiatief gevonden. Afgelopen week verscheen een memo van het college als antwoord op mijn eerder gestelde mondelinge vragen over de zoektoch naar een geschikte locatie. Waar dit memo antwoord geeft op het ‘waarom’, roept het memo ook weer nieuwe vragen voor ons op. Reden voor mij om namens de ChristenUnie vervolgvragen te stellen over het proces tot realisatie van tiny houses in Ede.
Er wordt in de gemeente Ede al jaren over gesproken maar het World Food Center (WFC) komt nu in een rap tempo dichterbij. Dat is ook nodig want de voedselproblematiek vraagt wereldwijd om integrale aandacht en oplossingen. Als fractie van de ChristenUnie Ede staan wij daarom ook helemaal achter de komst van het WFC naar Ede. In het WFC ontmoeten consumenten, bedrijven, kennisinstellingen, agrariërs en lokale voedselproducenten elkaar om kennis te ontwikkelen en te delen. Bezoekers zullen kunnen gaan ervaren hoe voedsel wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en gegeten. De historische Mauritskazerne zal daarin een heel belangrijke toekomstgerichte plaats gaan innemen. Lees hier mijn bijdrage terug tijdens de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad waarin we voor het eerst in lange tijd over dit onderwerp met elkaar het debat aangingen.
De gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Deze doelstelling is opgenomen in de Routekaart Ede energieneutraal (vastgesteld door de gemeenteraad op 8 maart 2018) en in het bestuursakkoord Ruimte voor Ede 2018-2022. De ChristenUnie is voorstander van een snelle én zorgvuldige energietransitie. Tot op heden ontbrak het echter aan ruimtelijk beleid dat de ambitie om energieneutraal te zijn in 2050 mogelijk maakt. Lees hier een terugblik op het debat m.b.t. de Wind- en Zonnewijzer wat in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden.
In december meldde zich een vrouw bij Vluchtelingenwerk Ede. Ze had gehoord dat een jong gezin een flat in Ede had gekregen en binnenkort vanuit de opvang elders in het land zou verhuizen naar hier. Ze had wat spullen over die ze graag wilde geven aan dit gezin. Vanuit mijn werk bij Netwerk Dien je Stad (jongerenvrijwilligersnetwerk) werd me gevraagd of we konden ondersteunen in vervoer. Zodoende kwam ik in contact met deze vrouw en later ook met de man van het gezin waar we de spullen in januari uiteindelijk af hebben kunnen leveren. Deze vrouw heeft zonder dat het haar gevraagd werd willen delen uit haar overvloed en veel tijd en energie gestoken in de organisatie daarvan. Het herinnert me aan het warme welkom toen in oktober 2015 de noodopvang in Ede opende. Het is voor mij ook tekenend voor de bereidheid die ik in de afgelopen jaren bij zoveel organisaties en mensen heb gezien om vluchtelingen in Ede te ondersteunen.
Veilig wonen en leven in Ede. Een belangrijk thema, en de gemeente heeft de regie op het gebied van lokale veiligheid. De plannen hiervoor staan beschreven in het íntegraal veiligheidsplan’. Eens per 4 jaar stelt de gemeente dit plan op. Per thema wordt beschreven wat er al gebeurt, wat we gaan doen en wat we daarmee willen bereiken. In Ede zijn in aanloop naar het nieuwe veiligheidsplan een aantal sessies met de gemeenteraad geweest. Er is met een brede blik gekeken naar allerlei thema’s die raakvlakken hebben met onze veiligheid. In samenspraak met de gemeenteraad, het college, de veiligheidspartners, maatschappelijke organisaties en het onderwijs, maar ook inwoners en ondernemers is gekozen voor 9 thema’s die prioriteit krijgen en die ik verder zal toelichten.