
Samen werken aan de toekomst van Ede, met veel inbreng van inwoners, bedrijven en organisaties. In het nieuwe bestuursakkoord voor het gemeentebestuur van Ede beschrijven de fracties van ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, VVD en GroenLinks welke plannen zij hebben voor de komende vier jaar. Het bestuursakkoord is een conceptversie, omdat de gemeenteraad hierover nog spreekt op 7 juni.
Naast het restaurant van Juffrouw Tok aan de N224 staat een gedenkteken. De SS executeerde daar drie Huzaren, die de weg naar Arnhem bewaakten. Op die plek een klein monument voor hen die vielen voor de vrijheid. Op vrijdag 11 mei jl. bezocht ik namens de ChristenUnie aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van deze gebeurtenis bij het monument naast restaurant Juffrouw Tok. Een indrukwekkend en tragisch verhaal dat weer doet beseffen hoe waardevol leven in vrijheid is en welke offers daarvoor zijn gebracht. Herdenken is meer dan herinneren.
Op 1 januari jl. is Werkkracht Ede van start gegaan. Zij voeren de Participatiewet uit voor gemeente Ede en begeleiden alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de zoektocht naar een passende werkplek. Ook de Wsw-werknemers, die voorheen werkzaam waren bij Permar, vallen hieronder. Er is door de gemeente Ede gekozen voor een constructie waarbij het formeel en materieel werkgeverschap van elkaar wordt gescheiden en het materieel werkgeverschap bij Werkkracht Ede is belegd. Als raadslid wil ik graag duidelijkheid over wat dit betekent voor de arbeidsrelatie van deze Wsw-werknemers, hoe daarover gecommuniceerd is en hoe het zit met de verdeling van verantwoordelijkheden en gelden en daarom heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.
21 maart zijn we bij de gemeenteraadsverkiezingen met een mooie stemmenwinst de tweede partij van Ede geworden. Na de verkiezingen is gestart met gesprekken om een nieuw college te vormen. De informateurs hebben op 10 april een rapport opgeleverd met het voorstel dat ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen, GroenLinks en D66 met elkaar gaan onderhandelen om samen het nieuwe college te vormen. We leggen graag verantwoording af over onze inzet in de gesprekken.
De nieuwe ChristenUnie-fractie is donderdagavond in de gemeenteraad beëdigd door Burgemeester René Verhulst. Onder leiding van fractievoorzitter Cora Otter nam de zeskoppige fractie weer zitting in het de raadszaal. Deze keer met één nieuw gezicht: Bram van der Beek legde voor de eerste keer de eed af als gevolge van zijn benoeming als raadslid. Tegelijkertijd zijn ook twee fractievolgers beëdigd: Niek van den Brink en Sandra Kooij - van Roekel.
De gemeenteraad van Ede en de fractie van de ChristenUnie namen dinsdagavond afscheid van personen die al geruime tijd meelopen in de Edese politiek en geweldige gemeenteraadsleden. Herko van Beek en Jos van Heuveln zaten dinsdagavond, na respectievelijk 8 en 16 jaar, voor het laatst gezamenlijk in de gemeenteraadsbankjes. Ze namen die avond officieel afscheid van de gemeenteraad en daarmee van de Edese politiek. En het is niet onopgemerkt gebleven: het heeft de Koning behaagd Jos van Heuveln te benoemen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!
Vanavond vond een openbaar lijsttrekkersoverleg plaats om met elkaar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart te bespreken. Het zogenaamde 'duidingsdebat'. Lees hier wat lijsttrekker en fractievoorzitter Cora Otter heeft gezegd richting informateur dhr. P. Schalk (SGP) en de overige partijen.
De ChristenUnie heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ede winst geboekt. De ChristenUnie is met zo’n 500 extra stemmen één van de winnaars geworden en behoudt haar zes zetels waarmee ze de tweede partij van Ede wordt. Lijsttrekker Cora Otter spreekt van een schitterend resultaat: “We hebben ons vier jaar lang voor de gemeente Ede ingezet onder de noemer ‘Samen-werken aan samen-leven’. Dit hebben we heel duidelijk gedaan op gebieden van het sociaal domein, duurzaamheid en Food. We luisteren naar mensen, zijn met hen in gesprek gegaan en bereiken daar dingen voor. Dit verkiezingsresultaat laat zien dat dat in Ede wordt herkend.”
Als ChristenUnie en GroenLinks fractie maken wij ons ernstig zorgen over de situatie die is ontstaan mede n.a.v. het plaatsen van de fundering voor de uitzichttoren op de voormalige vuilnisbelt in Wekerom. Daarom willen wij het college verzoeken de ontwikkeling van de uitkijktoren PER DIRECT stil te leggen en eerst een uitgebreid onderzoek in te stellen m.b.t. volksgezondheidsrisico’s en veiligheid. De raadsleden Jos van Heuveln (ChristenUnie) en Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) hebben hier raadsvragen over gesteld. Lees hun toelichting en de gestelde vragen hieronder.