
Harry Hindriks uit Ede wordt tijdelijk lid van de gemeenteraad van Ede. De huidige fractievolger van de ChristenUnie zal vanaf vanavond raadslid Sandra Kooij vervangen. Zij gaat met ziekteverlof.
Vlakbij station Lunteren is er te weinig spanning, dit kan in de toekomst voor gevaarlijke situaties zorgen. Zeker met de plannen om langere treinen te laten rijden op de Valleilijn zorgt dat dit probleem opgelost moet worden. Door de plaatsing van een onderstation, een soort transformatorhuisje, kan dit probleem worden opgelost. Net zoals de bezorgde omwonenden aangeven, zien we als ChristenUnie ook de noodzaak en willen we dit probleem oplossen. Afgelopen donderdagavond is er over het voorstel om dit onderstation in Lunteren te plaatsen gestemd. De ChristenUnie heeft tegen gestemd, graag leg ik uit waarom.
In 2016 werd de verplichte urgentiecategorie voor statushouders afgeschaft. Het is nu aan de gemeenten zelf om te bepalen of zij statushouders met urgentie wil huisvesten in sociale huurwoningen. Donderdagavond 6 juni jl. werd er gestemd over het afschaffen van de urgentieregeling voor statushouders. Met 1 stem verschil werd besloten om de urgentieregeling in de gemeente Ede in stand te houden. Daar is de ChristenUnie blij mee. Hieronder zet ik graag uiteen waarom we ondanks enigszins begrijpelijke gevoelens van onrechtvaardigheid, beter af zijn mét urgentieregeling.
Gemeenteraadslid Sandra Kooij legt vanwege gezondheidsredenen haar functie als raadslid in de gemeenteraad Ede tijdelijk neer. Het verzoek om tijdelijk ontslag voor de duur van 16 weken, is bij de voorzitter van de Raad ingediend en zal in werking gaan na de raadsvergadering van 20 juni waarin huidig fractievolger Harry Hindriks als haar vervanger zal worden geïnstalleerd.
Vanmorgen kwam ‘Europa’ naar Ede. In de Grotestraat werden streekappels uit Geldermalsen uitgedeeld, als symbool voor de boodschap die de Edese en Europese fractie van de ChristenUnie voor Europa hebben: er moeten in Europa harde afspraken worden gemaakt om moderne slavernij en uitbuiting tegen te gaan; dat betekent ook eerlijke handel in de totale productieketen.
Met de Programmarekening 2018 en het Meerjarenprogramma Grondexploitaties (MPG) 2019 legt het college verantwoording af over de uitvoering van de Programmabegroting. Wat wilden ze bereiken en wat hebben ze bereikt? Wat zouden ze daarvoor doen en wat hebben ze gedaan? Wat mocht dat kosten en wat heeft het gekost? Bij de behandeling van de programmabegroting 2018 heeft de ChristenUnie het een en ander als wens naar voren gebracht. In hoeverre is dat terug te zien in de Programmarekening? Fractievolger Harry Hindriks ging hier vanavond op in tijdens de Oordeelsvormende vergadering.
Sociale huurwoningen zijn schaars; de wachtlijst is lang en er worden netto nauwelijks nieuwe woningen bijgebouwd. Een zorgelijke situatie waar geen makkelijke oplossing voor bestaat. Voor mensen in schrijnende situaties waarbij huisvesting dringend noodzakelijk is bestaat er de urgentieregeling. Op donderdag 18 april 2019 steunden een aantal fracties een motie om de urgentieregeling voor statushouders af te schaffen. De ChristenUnie maakt zich zorgen over de gevolgen voor de Edese maatschappij wanneer de urgentieregeling wordt afgeschaft. Hierbij spelen principiële en praktische argumenten een rol. Omdat de gemeenteraad binnenkort gaat spreken over de huisvestingsverordening, waar de urgentieregeling deel van uitmaakt, wil de ChristenUnie inzichtelijk hebben welke praktische gevolgen het eventueel afschaffen van de urgentieregeling voor statushouders met zich meebrengt en stelt daarom vragen hierover aan het college.
Het Marandi terrein in Lunteren heeft alles in zich om een heel mooie plek te worden om te wonen. Een mix van starters en senioren, in de vorm van een kleinschalig hofje. Lunteren heeft behoefte aan sociale en betaalbare huur- en koopwoningen. Helaas worden de sociale huur en koopwoningen losgelaten. Als ChristenUnie vinden we dat te snel, en willen dat er meer moeite wordt gedaan om ook deze doelgroep op deze locatie te bouwen.