
Namens de ChristenUnie heeft raadslid Dirjanne van Drongelen het college gevraagd naar de begeleiding van jonge statushouders die vanuit kleinschalige opvang zelfstandig moeten gaan wonen.Dirjanne van Drongelen: “het is nogal een overgang om zelfstandig te gaan wonen. Dat geldt voor jonge statushouders die hier zonder ouders of andere familie zijn gekomen helemaal. Daarom is het zo nodig dat ondersteuning niet abrupt stopt als zij 18 jaar worden.” Lees hier haar hele bijdrage.
Als gemeenteraadslid kom ik het begrip zelfredzaamheid regelmatig tegen in plannen en beleid van de gemeente. Als ik de betekenis van het woord opzoek, staat er: Zelfredzaamheid is het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen. Men kan eigen problemen oplossen en gaat zelfstandig door het leven, ofwel weet zichzelf te redden. Over dit onderwerp sprak Sandra Kooij een column uit in het programma 'Kerkvenster' op Ede FM. Lees hier haar hele bijdrage.
De ChristenUnie zou graag zien dat de landbouw-enclave op de Ginkel door een kleine groep beheerders wordt beheerd. Raadslid Bram van der Beek sprak deze wens uit in het debat over de gebiedsvisie De Ginkel. Lees hier een korte samenvatting van zijn bijdrage aan het debat
De nachtopvang voor dak- en thuislozen is deze week open gegaan. Raadslid Dirjanne van Drongelen diende daar in oktober namens ChristenUnie en andere partijen een voorstel voor in. Dirjanne van Drongelen: "in de afgelopen tijd zijn veel Edenaren geconfronteerd met mensen die in het bos, en op andere plekken die naar niet voor bedoeld zijn, sliepen. We vinden het als ChristenUnie onacceptabel dat dit in een gemeente als Ede nodig is en zijn blij dat daar voorlopig verandering in is gekomen." Lees haar hele reactie hier.
Raadslid Sandra Kooij: Wat een mooie doelstelling staat geformuleerd bij deze goed uitgewerkte sportvisie. Namelijk 'voldoende kansen/mogelijkheden voor inwoners om te gaan sporten en bewegen voor vitaliteit en contact.' En juist bij die combinatie tussen vitaliteit en contact willen we als ChristenUnie aanhaken. Lees hier haar volledige bijdrage bij de bespreking van de sportvisie.
Na het bestuderen van het bestemmingsplan ‘Tuin van Euterpe’ vindt de ChristenUnie het passend om te vragen naar de uitvoering van het beleid omtrent natuurinclusief bouwen. Lees hier een samenvatting van de bijdrage van raadslid Niek van den Brink over dit onderwerp.
Voor het manifest 'Zorg voor zeggenschap' mocht ik inbreng aanleveren aan de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Afgelopen vrijdag werd het manifest overhandigd aan de Minister van Medische Zorg, Tamara van Ark. Zes concrete aanbevelingen om de zeggenschap in de zorg te verbeteren. En daar wordt de zorg kwalitatief ook beter van. Lees de hele reactie van fractievolger Arie Barendrecht hier.
Voor mensen met spaargeld op de rekening is het makkelijker meekomen in de energietransitie. Als je elke maand al nauwelijks rond komt, dan zijn de bedragen die genoemd worden om je huis te moeten isoleren vaak onhaalbaar hoog. Ook kan er wel eens scheef worden gekeken naar de hybride of elektrische autos die aan het einde van het jaar nog met belastingvoordeel de winkel uitvliegen. ChristenUnie Ede is van mening dat de voordelen van de energietransitie ook voor minima meer haalbaar moeten zijn. Een inclusieve energietransitie daar zijn wij voor! Lees hier de bijdrage van raadslid Bram van der Beek.
In de gemeenteraad van Ede is het speelbeleidsplan besproken. Buiten bewegen, spelen en sporten is belangrijk voor jong en oud en draagt bij aan verbinding in de wijk. De ChristenUnie ziet echter graag meer ruimte en creativiteit bij de uitwerking van het speelbeleidsplan. En diende daarover een motie in. Lees hier de bijdrage van raadslid Sandra Kooij.