
Dirjanne van Drongelen uit Ede is door het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie op een 10e plaats gezet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Momenteel is van Drongelen gemeenteraadslid in Ede en projectcoördinator bij Stichting Netwerk Dien je Stad in Ede, maar staat nu voor het eerst ook op de landelijke kieslijst.
Dat er in Ede mensen in bossen, portieken en garages slapen is niet nieuw. Vorig jaar lukte het om voor een deel van deze mensen opvang te regelen. De zogeheten noodopvang werd eind december gestart op het terrein van het Sociaal Pension van het Leger des Heils. In eerste instantie voor vier maanden, door het uitbreken van de coronacrisis uiteindelijk tot 1 augustus 2020. Met het sluiten van de noodopvang nam het aantal daklozen weer toe. Dirjanne van Drongelen: "Er moet dus nu snel extra opvang geregeld worden."
De lockdown, die tussen maart en juli plaatsvond, heeft in Nederland, en ook in Ede, geleid tot onbedoelde neveneffecten. Een effect wordt duidelijk in een krantenartikel in de Gelderlander van 14 september jl. onder de kop ‘Lockdown leidt in Ede tot veel overlast van jongeren, burenruzies en onderlinge irritaties’.Gemeente en politie kregen veel meldingen van overlast binnen. De Coronamaatregelen zijn moeilijk, ook jongeren die juist ruimte en vrijheid nodig hebben om zich te ontwikkelen. Verveling kan dan al gauw tot overlast leiden. Raadslid Sandra Kooij-van Roekel greep het vragenuurtje aan om het college te bevragen of we n.a.v. deze conclusies leringen trekken voor een eventuele 2e lockdown.
Iedereen moet zo goed mogelijk mee kunnen doen in de gemeente Ede. Ook als je bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt. Om daar aandacht aan te geven, is het deze week ‘de Week van de Toegankelijkheid’ (5-9 oktober). Raadslid Cora Otter: “‘Iedereen telt mee’ is een principieel uitgangspunt voor de ChristenUnie. Daarom hebben we een aantal jaar geleden het thema ‘toegankelijkheid’ op de politieke agenda gezet".
De raadsleden Dirjanne van Drongelen en Niek van den Brink lieten zich afgelopen maandag informeren over het Ouderenproject van ‘De Woonstichting’ in Wageningen. Met het ouderenproject biedt 'De Woonstichting' huurders van 65+ de mogelijkheid om te verhuizen van een grote woning naar een passende seniorenwoning, met behoud de huidige huurprijs. Bevordert dit project de doorstroming en geeft het ouderen meer woonplezier? Is een dergelijk project ook interessant voor Ede?
In het bestuursakkoord staat: ‘We rollen de rode loper uit voor circulaire ondernemers en initiatieven die op eigen kracht duurzaam resultaten bereiken’. De ChristenUnie is van mening dat economische ontwikkeling geen doel op zich is, maar staat ten dienste van de samenleving. Normaal gesproken staat de ChristenUnie niet direct te juichen bij uitbreiding van bedrijventerrein. Maar in deze startnotitie staat een mooi initiatief.
De afgelopen jaarwisseling in Ede is onrustig verlopen met ernstige ongeregeldheden. Direct na de jaarwisseling op 8 januari 2020 is er een korte analyse gemaakt. Een bredere evaluatie op gemeenteniveau volgde. De raad besprak vanavond de resultaten van deze evaluatie. Fractievoorzitter Cora Otter: "We hebben vanavond een debat, wat we liever niet gevoerd zouden hebben. De schade voor omwonenden van de rellen is groot, zowel materieel als in vertrouwen en gevoel van veiligheid. Maar om te leren van wat afgelopen jaarwisseling fout ging, hoe dat anders kan en wat daarvoor nodig is, is het goed dit gesprek wel te voeren en vooruit te blikken."
Youth for Christ is een organisatie met passie voor jongeren. Door het organiseren van verschillende activiteiten komen ze op een laagdrempelige manier in contact met jongeren. Dit met het doel jongeren te laten groeien en ontwikkelen, zodat ze een stabiele basis hebben en uiteindelijk zelf hun steentje bij kunnen dragen in de maatschappij. Raadsleden Sandra Kooij en Dirjanne van Drongelen sloten in het kader van #cuzomerstage aan bij één van de activiteiten: de MOP (mobiele ontmoetingsplek) op het Marktplein in Ede. Lees hier hun ervaring.
Op 1 september deed Frank de Gram een oproep om te komen helpen met peren plukken in de Waalgaard in Weurt. Door Corona waren er onvoldoende plukkers om dit werk te doen, met als gevolg dat de perenoogst verloren dreigde te gaan. Dirjanne van Drongelen en Niek van den Brink gingen op deze uitnodiging in en kregen daarnaast een korte uitleg over plannen voor een voedselbos.