
De Regio Foodvalley werkt aan een Regionale Energie Strategie (RES) om invulling te geven aan de afspraken in het nationale Klimaatakkoord. De RES is een regionaal proces om duurzame energiebronnen goed over een regio te verdelen. In de basis een logisch proces; hiervoor zagen we bijvoorbeeld dat er windmolens aan een gemeentegrens verrezen, waar de buurgemeente meer last van had dan de eigen gemeente zelf. Afstemming is dus wenselijk, alleen is dit gesprek wat lastiger gemaakt doordat er door de regio een bod moeten worden gedaan hoeveel duurzame energie er opgewekt zou kunnen worden.
In de afgelopen maanden hebben twee studenten van de opleiding Social Work aan de CHE hun afstudeeronderzoek gedaan in opdracht van de raadsfracties van de ChristenUnie in samenwerking met D66. Het thema zwerfjongeren heeft al langer onze aandacht. Zowel D66 als wij hebben in de raad meerdere keren gevraagd om opheldering van het beleid en de uitvoering hiervan: om hoeveel jongeren gaat het, zijn er voldoende beschikbare opvangplekken, hoe verlopen de trajecten, zijn de jongeren daadwerkelijk geholpen?
In deze tijd staat ook de kerk voor nieuwe uitdagingen. Afgelopen weekend gaf René Visser (R3New Ede) een webinar op de digitale pinksterconferentie Opwekking over de kansen voor kerken om in kleine groepen in de wijk samen te komen. Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland, leidde het gesprek en ook raadslid Sandra Kooij sloot hierbij aan.
De gemeente Ede heeft per 1 juni jl. een Bomenfonds gekregen. Dat houdt in dat bij elke boom die gekapt wordt, er een nieuwe wordt geplant. Raadslid Niek van den Brink: "De ChristenUnie heeft zich bij de totstandkoming van de coalitie hardgemaakt voor een compensatieplicht voor gekapte bomen. Het onlangs gepresenteerde bomenfonds geeft hier invulling aan. De ChristenUnie is blij dat dit bomenfonds gerealiseerd is. Zo houden we Ede groen."
Bewoners die samen hun huizen bouwen, precies naar hun eigen wens. De ChristenUnie is daar erg voor. Om onze woningvoorraad geschikt te maken voor de toekomst is het nodig om ook andere typen huizen bij te bouwen. Een van de manier daarvoor is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hier belangstelling voor hebben en dat bewoners van deze huizen tevredener wonen en ook langer op dezelfde plek. In november 2018 is op ons initiatief een motie in de gemeenteraad aangenomen om gebruik te maken van deze sociale bouwvorm. Reden voor raadslid Bram van der Beek om het college te vragen
Verrassend, maar ook juist heel mooi, richtte premier Rutte zich vorige week tijdens zijn persconferentie aan het einde van zijn toespraak direct tot de kinderen en jongeren van Nederland: "Kom met ideeën", zei hij, "praat erover in de klas en met elkaar en laat het ons weten." Een sympathieke uitnodiging waar veel vragen bij te stellen zijn. Want waar moeten deze kinderen en jongeren vervolgens met hun ideeën naartoe en gebeurt er dan ook iets mee en door wie? Voor mij aanleiding om hierover tijdens het vragenuurtje vragen te stellen aan het college.
Begin maart heb ik vragen gesteld aan het college over het gebruik van gezonde en lokale voeding op bijeenkomsten van de gemeente. Vlak daarna brak de Coronacrisis uit en liet beantwoording van deze vragen natuurlijk even op zich wachten. Afgelopen week kreeg ik een reactie. Hierin laat het college weten dat er al veel wordt samengewerkt met lokale ondernemers en het aanbod van voedsel op bijeenkomsten steeds gezonder wordt.
Hoe is het met....? In deze serie zoomen we met enkele mensen vanuit de vitale of juist kwetsbare beroepsgroepen in op de huidige situatie van de coronacrisis. Vandaag neemt René ons mee en blikt terug op de afgelopen tijd. René Visser: "Niet vaker heb ik zo vaak op TV of in kranten de oproep tot solidariteit gehoord. Straten zoeken elkaar op, buren kijken naar elkaar om. In korte tijd schieten wijkinitiatieven als paddenstoelen de grond uit. Binnen enkele weken herontdekken we de kracht van het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend!"
Sinds kort staan er twee blauwe parkeerborden op het nieuwe Kuiperplein: borden voor de zwangere- en gezinsparkeerplaatsen. Raadslid Daan Weststrate: “Uit onderzoek van het platform Ouders van Nu onder 5000 aanstaande moeders blijkt dat 82 procent van de zwangere vrouwen moeite heeft met in- en uitstappen van een auto, omdat de parkeerplaatsen vaak te smal zijn. Mooi dat deze parkeerplaatsen hieraan tegemoet komen en ook nog eens snel geregeld zijn nu het Kuiperplein toch opnieuw werd ingericht”.